Advertentie

Het verhaal van de Fluisterman

Als de moeder van Jake overlijdt, breekt er een lastige tijd aan. Het is nu 10 maanden geleden en het lijkt alsof er een donker wordende schaduw over het huis ligt. Tom Kennedy besluit met zijn zoon Jake te verhuizen naar het kleine stadje Featherbank om een nieuwe start te maken. Het nieuwe huis moet een veilige haven bieden. Maar er gebeuren rare dingen want Featherbank heeft een duister verleden.

Twintig jaar geleden ontvoerde en vermoordde een seriemoordenaar vijf jongens. Iedereen vreesde de Fluisterman. Dat was al heel lang geleden, en een oud misdrijf hoeft natuurlijk niet van invloed te zijn op het leven van Tom en Jake. Maar dan verdwijnt er weer een jongen en begint Jake zich vreemd te gedragen. Hij zegt dat hij gefluister hoort bij zijn raam.

De elementen zijn creepy en vlinderachtig

De cover is bijzonder, een gele vlinder siert het zwarte kaft. Als je goed kijkt, staan er allemaal doodshoofdjes op de vleugels. En ook skelethandjes. Dat maakt het wat luguber.

In de vertelperspectief van 1e persoon lezen we over weduwnaar Tom, de stukken over zijn zoon en de andere personages staan in de 3e persoon weggeschreven. Dit geeft een mooie effect. Na de dood van de vrouw van Tom breekt er een verdrietige periode aan. Tom probeert in contact te blijven met Jake, wat heel moeizaam gaat. Ze besluiten om te gaan verhuizen. Met name Jake vindt het nieuwe huis erg mooi. Een mooie en nieuwe tijd, ligt er in het verschiet. Maar het stadje Feartherbank heeft zo zijn eigen demonen.

Terwijl Tom en Jake het gemis een plaatsje proberen te geven, wordt er een jongetje vermist. Als er daarna een bijzondere en lugubere vondst wordt gedaan, sta je als lezer helemaal op scherp. De spanning komt langzaam op gang, maar halverwege het boek gaat dan de volgende versnelling er al snel op. Als lezer krijg je te doen met de jonge Jake. Hij mist zijn moeder, gaat dan naar een nieuw huis en naar een nieuwe school. De lezer houdt dan al zijn hart vast, voor de jonge en zeer introverte Jake. Want hoorde hij de Fluisterman bij zijn raam? Sommige details zijn creepy, maar behouden zijn lichte aard. Zoals gezegd ga je met Jake meevoelen, terwijl het personage Tom wat vaag blijft.

Conclusie

De Fluisterman is een spannende politiethriller met creepy details. Het is een verhaal over een vader die flink struggled om contact te maken met zijn zoon. Het is zoals Alex North zelf zegt in een interview "A crime novel with spooky elements". Wie is die spooky Fluisterman en waar is hij toch? Dat is iets wat de lezer steeds bezig houdt.

Was het voorspelbaar? Niet echt en misschien soms ook wel. Alex North heeft met de Fluisterman een super spannend verhaal geschreven over angst, vlinders, fluisteringen en diep begraven geheimen. Met enkele wauw-momenten. En kippenvel-momenten.

Hartelijke groeten, Annette Overvoorde,
Birdy's Boeken, https://birdysboeken.blogspot.com/2019/06/alex-north-de-fluisterman.html

Reacties op: Meesterlijk, met veel gefluister in het duister!

26
De fluisterman - Alex North
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker