Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Beter niets dan iets

Eline van der Boog 07 januari 2019 Hebban Recensent
Chronische stress, werkdruk, hoge verwachtingen en prestatiedrang zijn niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. Het aantal mensen met burn-out klachten wordt ieder jaar hoger. Ter ‘ontspanning’ dompelen we ons onder in social media. Maaike Helmer (1978) biedt de lezer in haar debuut "Niets: Mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles" een kijkje in haar eigen, drukke hoofd en leven. Deze reis begint bij de pesterijen in haar jeugd en verhaalt vervolgens over haar carrière als internationaal topmodel, een baan als journalist, het moederschap en, tot slot, een burn-out.

Tijdens haar burn-out wordt Helmer gedwongen stil te staan. Waarom moet ze steeds zo hoog presteren van zichzelf? Wat doet er echt toe in haar leven? Gegrepen door de werking van stress en de impact ervan op het leven, duikt ze de literatuur in. Tijdens het lezen stuit ze op het begrip ‘ma’, een term uit de Japanse filosofie dat naast ‘tussenruimte’ en ‘leegte’ ook ‘niets’ betekent.

Hoe meer Helmer leest over ‘ma’, hoe beter ze zich het gevoel van ‘niets’ in haar vroege jeugd kan herinneren. Wanneer ze alleen was met de natuur leek de tijd die ze in de Uiterwaarden doorbracht eindeloos te duren. Plotseling lijkt het begrip onderdeel van een grote innerlijke legpuzzel. Helmer verbindt het woord ‘niets’ met verschillende momenten in haar leven. Van een eetstoornis en haar diagnose van diabetes tot work-life balance, haar negatieve connotatie met niets en uiteindelijk met het gevoel van rust.

Helmer heeft een toegankelijke en persoonlijke schrijfstijl. Begrippen worden door haar zorgvuldig uitgelegd. Daarnaast is Niets gestructureerd en grotendeels chronologisch opgezet. De hoofdstukken – omgezet in belangrijke jaren uit haar leven – bevatten, naast de gebeurtenissen in die periode, ook flashbacks en gedachtestromen. In de loop van het boek vervalt Helmer in herhalingen waarin ze de spirituele mijlpalen in haar leven nog eens met het begrip ‘niets’ verbindt. Handig voor als je het boek even aan de kant hebt gelegd, maar als je het in een ruk uitleest (en daar is het pakkend genoeg voor) zijn deze herhalingen overbodig.

Erg fijn is de literatuurlijst aan het eind van Niets. Hier heeft Helmer de boeken en artikelen verzameld waar ze tijdens haar spirituele crisis en onderzoek naar stress gebruik van heeft gemaakt. Niets is dan ook niet enkel een autobiografie, maar een handig zelfhulpboek. Een aanrader voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, met stress te maken heeft en het geheim wilt weten achter ‘beter niets dan iets’.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?