Advertentie
    Elke Genreclub

In The Rest of the Story van Sarah Dessen volgen we Emma - Saylor - die door een noodgeval ineens bij haar moeders familie in North Lake moet verblijven. Ze is in geen jaren bij haar familie geweest en herinnert zich alleen nog de verhalen die haar overleden moeder haar vertelde. Maar tijdens haar tijd bij het meer leert ze steeds meer over haar verleden... en over zichzelf.

Sarah Dessen wordt door velen de 'Queen of Teen' genoemd. Na het lezen van dit boek, is die uitspraak volkomen begrijpelijk. De schrijfstijl van Dessen is ontzettend prettig. Ze schrijft met een kleine dosis flair, maar gebruikt niet té veel moeilijke vergelijkingen of metaforen. Door haar fijne schrijfstijl en de prettige sfeer die het boek met zich meebrengt, is dit boek voor iedere lezer een heerlijk zomerboek.

Het verhaal van The Rest of the Story voelt luchtig aan, als een echt zomerboek, maar is nog steeds beladen met thema's als identiteit, het verleden en familie. Deze thema's zijn erg goed in het verhaal verwerkt, terwijl het boek nog steeds een soort zomersfeertje behoudt. Er was een soort dynamiek tussen serieuze onderwerpen en de lol die tieners hebben tijdens de zomervakantie. Echter bevatte het verhaal soms veel informatie over familieleden die Emma leert kennen doorgaande het verhaal. Doordat Emma haar familie leert kennen is dit logisch, maar het komt als lezer af en toe redelijk overweldigend over. Tegelijkertijd was het ook een logische keuze, aangezien Emma haar familie in geen jaren heeft gezien en deze situatie - waar ze dus plotseling een paar weken bij onbekende familieleden moet besteden - redelijk overweldigend voor haar is. Dit overkomt de lezer dus zonder enige twijfel ook tijdens het lezen van deze YA.

De relaties die Emma vormt met haar familieleden vormen het hart van het verhaal, omdat elk personage een band met haar volgt. Al deze relaties zijn uniek en voelden levensecht aan. Dessen is meesterlijk in het creëren van unieke personages - en dit verhaal bevat er een heleboel. In het bijzonder zijn Roo, Trinity, Bailey en Anna Gordon de personages die in het verhaal het meest schitteren. Roo is heel aandoenlijk en lief, Trinity is erg hard maar heeft een groot hart, Bailey is af en toe wat zelfingenomen maar erg loyaal en Anna Gordon is stil maar heel erg lief.
De relatie tussen Emma en haar vader is verreweg het interessantste in het verhaal, omdat deze personages het vaakst botsten met elkaar. Je merkt dat ze van elkaar houden, maar Emma voelt zich vaak - zoals iedere tiener - niet begrepen door haar vader. Ook de overleden moeder van Emma - Waverly - zit als een soort muur tussen hen in. Doorgaande het verhaal leert Emma haar moeder beter kennen dan ooit. De hele geschiedenis die door de roman heen zweeft geeft het boek ook een soort spookachtige kwaliteit, wat het nét dat tikkeltje unieker maakt.

Maar eigenlijk was Emma uiteraard het echte hart van het verhaal. Het was echt zó ontzettend gemakkelijk om je met haar te identificeren. Emma worstelt met veel verschillende dingen, waaronder rijangst, haar moeder en het idee van controle. Al deze worstelingen worden meesterlijk beschreven, waardoor je je als lezer goed in Emma kunt inleven. De setting van het verhaal in North Lake en Lake North versterken deze ontwikkeling alsmaar meer.

Kortom: The Rest of the Story is een geweldig verhaal over een meisje dat haar familie herontdekt en tegelijkertijd zichzelf opnieuw uitvindt, terwijl het boek nog steeds een fantastisch zomers sfeertje behoudt. Het is een fantastisch verhaal dat bovenal draait over familie en ons vertelt dat hoewel familie ontzettend gecompliceerd kan zijn, het ook geweldige banden kan smeden die levenslang zullen blijven bestaan.

Reacties op: Hét perfecte zomerboek

13
The Rest of the Story - Sarah Dessen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker