Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Alfabet lezen met de G

op 09 april 2021 door

We zijn alweer bij de G aanbeland. Het alfabetlezen gaat best vlot. Eigenlijk veel sneller dan ik dacht, want tot mijn schrik kwam ik er pas vijf dagen geleden achter dat ik aan de beurt was. Bij het verdelen van de letters had ik geen enkele voorkeur, maar het viel toch niet helemaal mee om een boek met een G te vinden die ik voor de recensie wilde lezen. Toen ik uiteindelijk door mijn ongelezen boeken op mijn tablet bladerde, vond ik Ginevra van Simone van der Vlugt. Mooi moment op die nu eindelijk te gaan lezen.

- door Renate -

Het grappige is dat ik toen ik dit boek had uitgezocht ik opeens nog veel meer boeken met een G kon bedenken. Zoals Grenzeloos, Gestrand en Genadeloos van Lis Lucassen. En ook Jill Mansell heeft een aantal titels met een G op haar naam staan zoals Geknipt voor Miranda, Geluk in het spel en Gemengd dubbel. Maar omdat ik die bijna allemaal al gelezen had, bleef ik bij mijn eerste keuze: Ginevra.

Waar gaat Ginevra over?

Florence, 1347. De achttienjarige Ginevra wordt stapelverliefd op de intelligente Antonio, maar wanneer hij haar vader om haar hand vraagt weigert die; er doen geruchten de ronde over de verlichte ideeën die Antonio eropna houdt. Ginevra ziet slechts één uitweg: er stiekem vandoor gaan met haar grote liefde. Ze vertrekken nog diezelfde dag, maar hun vlucht wordt in de kiem gesmoord. Terug in Florence dwingt Ginevra's vader haar te trouwen met een rijke weduwnaar. Ze wordt een gevangene in haar eigen huis. Als vervolgens de pest uitbreekt, is niemand zijn leven meer zeker. Kan ware liefde werkelijk alles overwinnen?

Mijn mening

Zoals ik hierboven al vermeldde, had ik maar vijf dagen om het boek te lezen. Dan is het een bijkomend voordeel aan dit boek dat het geen dikke pil is.

Het is een mooi verhaal over de jonge Ginevra die verliefd wordt op Antonio. De families gaan vriendschappelijk met elkaar om totdat er allerlei roddels over Antonio komen. Hij zou er aparte ideeën op na houden. Plotsklaps mogen Ginevra en Antonio elkaar niet meer zien en wordt er alles aan gedaan om Antonio uit haar leven te bannen. Hij gaat studeren in Bologna, maar als hij daarna terugkomt kunnen ze niet zonder elkaar. Wat volgt is dat Ginevra en Antonio weglopen, maar helaas worden ze al snel weer gevonden en wordt Ginevra gedwongen om met te trouwen met Francesco.

Tijdens het lezen voel je gewoon de pijn van het gemis waar ze onder lijden en tegelijkertijd spat hun liefde voor elkaar van de pagina's af.
Echt heel mooi beschreven door Simone van der Vlugt. Je waant je ook echt in de schitterende stad Florence/Firenze. Tijdens het lezen zie je de krappe straatjes goed voor je, net als de mooie Santa Maria del Fiore oftewel de Duomo. Je kan je haast niet voorstellen dat die niet altijd een rode koepel als dak heeft gehad. Dat Simone van der Vlugt je tegelijkertijd wat geschiedenis bijbrengt is nog eens mooi meegenomen.

Was er dan niks wat ik minder vond? Ja toch wel. Maar dat komt niet door de schrijfstijl van Simone van der Vlugt of het verhaal zelf. Het komt meer door de tijd waar we nu in leven, namelijk de tijd met Corona. In het boek komt ongeveer halverwege de pest om de hoek kijken en krijg je een inkijkje met hoe dat moet zijn geweest. Dat vond ik op dit moment erg heftig. Tegelijkertijd wel interessant hoe dat was voor de mensen, maar ook hoe er met mensen werd omgegaan. Als we niet in deze tijd hadden geleefd, was het me waarschijnlijk veel minder opgevallen. Hoe stom het misschien ook klinkt, maar blijkbaar kan ik dat soort dingen nu moeilijker hebben.

Maar los hiervan heb ik genoten van de liefde van Ginevra en Antonio en heb ik tijdens het lezen erg met ze meegeleefd. Het was een interessant en mooi boek. Eentje waarvan ik blij ben dat ik hem nu eindelijk heb gelezen. Waar dat alfabet lezen al niet goed voor is!

Op naar de volgende letter wat in mijn geval de O gaat zijn. Dat duurt nog even en hopelijk lukt het me om de planning tegen die tijd goed in de gaten te houden.

af499093e5845b63b0511c9e58e1f0a9.png

Andere boektitels met een G

f02f138e1b6859ddf23758db2158e518.pnge89a58ad66f7e05e4ec8bddc1ff553de.pngfb97730cb5860f0cbd0d22bc5e9a3c88.pnga381e7c13a06fa29815545a60279fefa.png

Glitterkanonnen en bridezilla'sGestrand lees in onze groepsreview wat we ervan vonden en lees hier de recensie van Diana, Genadeloos lees in de recensies wat Helma en Marieke ervan vonden, Geluk komt in de zomer lees hier de recensie van DianaGeheim leven lees hier wat Renate van het boek vond, Goed bewaard geheimGossip & GucciGeknipt voor jou, Geloof me maarGlazuur, Glossy Boerin lees in onze groepsreview wat we ervan vonden en de recensies van Sanne, Renate, Helma en Marieke, Giftige tongen lees in de recensie wat Marieke ervan vond, Grote kleine leugens lees in de recensie wat Marieke ervan vond, Geluks-ABCGrenzeloze liefde



Reacties op: Alfabet lezen met de G

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt (Hoorn, 1966) hoort bij de top van de Nederlandse thrillera...