Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leestips voor een prijswinnend boek

op 09 april 2020 door

Hebban Reading Challenge maand vier. De uitdaging is: Lees een prijswinnend boek. Dat is niet echt een probleem, want er worden veel prijzen uitgereikt aan boeken. Het wordt pas lastig wanneer je de vier deelchallenges van deze maand wil gaan afvinken en je alleen maar van feelgoodboeken houdt.

Prijswinnende boeken, het zijn er veel. Het hele jaar door zijn er wel competities voor boeken. De bekendste zijn wel de Libris literatuurprijs en de NS publieksprijs. Maar ook Hebban deelt awards uit en er zijn veel internationale prijzen voor boeken. Toch blijkt al snel dat de prijzen gaan naar thrillers en literatuur. Voor de feelgoodlezer is deze challenge dan ook geen eenvoudige.

cdc2e0eb5e3291c2d51f99811a136dd0.jpg

- door Marieke -

4.3 Hebban Award

We beginnen met de makkelijkste challenge: 4.3 Lees een boek dat een Hebban prijs won. Een overzicht van Hebban vind je hier. En daarin zijn een hoop leuke boeken te vinden, zowel feelgood, YA als historisch.

4.4 Gouden strop / Schaduwprijs

April is ook de maand "Lees een wat anders in april". Dan kan je dus ook kiezen voor een thriller. En waarom niet gelijk een boek kiezen dat een Gouden strop heeft gewonnen. Hebban stelde een lijstje samen en dat vind je hier. Het lijstje van Wikipedia is wat langer en vind je hier. En Hebban geeft bij deze categorie nog een extra rijtje tips, want ook de Schaduwprijs boeken (thriller debuten) kunnen hierbij worden afgevinkt. Welke boeken die prijs hebben gewonnen vind je hier

Tips voor de feelgoodlezer?

Moeilijk, want het is heel persoonlijk, maar ik las een paar die ik ook goed vond:

Deze zijn verfilmd

4.1 Libris literatuurprijs

Op de website van Wikipedia zijn de winnaars te vinden vanaf 1994. Ik las er drie, dus vind ik het moeilijk om te tippen. Twee van de drie vond ik namelijk niet echt leuk. Het boek wat ik wel mooi vond was het historische verhaal Een schitterend gebrek van Arthur Japin. Het boek dat ik wil gaan lezen is Wees onizchtbaar van Murat Isik

4.2 Man Booker Price

Ook in deze reeks ligt een enorme uitdaging voor de feelgoodlezer. Volgens mij is het geen toeval dat deze challenge samenvalt met de Lees eens wat anders maand. Wikipedia heeft een lijst vanaf 1969, maar niet alles is vertaald.
Ook hier is het erg persoonlijk wat je misschien zou willen lezen. Ik heb Al wat schittert van Eleanor Catton geprobeerd, maar kwam er niet doorheen. Ik zie dat ook Het leven van Pi van Yann Martel ertussen staat. Dat boek staat in mijn kast, die krijgt een kans.

cdc2e0eb5e3291c2d51f99811a136dd0.jpg

Het is dat ik had beloofd om een lijstje met tips te maken, maar voor Fabulous Feelgood valt er met deze challenge weinig eer te behalen. Wel ben ik erg benieuwd wat jullie gaan lezen. Tenminste als jullie deze challenge aangaan. De tijden zijn ineens zo veranderd, dat je hoofd waarschijnlijk helemaal niet staat naar boekchallenges.

Ik heb in ieder geval mijn belofte ingelost en een soort van lijstje gemaakt en ik ben benieuwd naar jullie plannen voor april.



Reacties op: Leestips voor een prijswinnend boek

Meer informatie

Gerelateerd