Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

De 26 van oktober in de categorie non-fictie

door Hebban Crew 3 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand oktober. Bekijk hier de selectie in de categorie non-fictie!

Culinair

Er verschijnen dit najaar weer een paar mooie kookboeken. Zo komt Sabrina Ghayour, bekend van onder andere Bazaar en Feasts, nu met Simply: makkelijke, onmisbare gerechten voor elke dag. Joke Boon richt zich na De vega optie op Linzen in het gelijknamige kookboek. Donna Hay heeft voor haar nieuwe Everyday fresh het mantra 'gemakkelijker, verser, sneller, smakelijker' aangehouden. En wie het makkelijk wil gaat voor Easy dinners, het boek dat je helpt bij de dagelijkse 'wat gaan we eten'-struggle.

Humor

Er verschijnen in oktober drie boeken van bekende namen, waarmee we kunnen lachen. Japke-d. Bouma is columnist en schrijft over kantoortaal. In Hoe vind je zélf dat het gaat gaat het onder andere over kantoortuinen en thuiswerken. Ook Sylvia Witteman is columnist en in Overdag bang en 's avonds dronken zit ze aan huis gekluisterd, maar probeert ze er met humor het beste van te maken. En in Stoppen met tobben gaat Jan Heemskerk op zoek naar een manier om luchthartiger in het leven te staan, op dezelfde grappige maar serieuze wijze als in Als Jan het kan...

Toespraken, interviews en overpeinzingen

Vier zeer verschillende boeken binnen deze categorie. In Als ze het over Marokkanen hebben van Arnon Grunberg is zijn 4 mei-lezing opgenomen, samen met vier teksten over onder andere zijn jeugd, de Joodse identiteit en Auschwitz. In Tommie in gesprek gaat Tommie Niessen in gesprek met mensen uit heel verschillende disciplines van de zorg. De power notebooks van Katie Roiphe bevat losse overpeinzingen en aantekeningen van de schrijfster over sterke vrouwen en de tegenstellingen van de hedendaagse vrouwelijkheid. En met Gesproken geschiedenis van Simon Sebag Montefiore gaan we terug de tijd in, hij duikt de geschiedenis van het gesproken woord in aan de hand van tachtig toespraken die de wereld hebben veranderd.

Bijzondere verhalen

Meerdere bijzondere verhalen deze maand, waaronder Lieverd van Marlies Allewijn. Een boek 'zonder heldin', over haar opoe die een gewone Zeeuwse vrouw was. In Close-up vertelt Thysia Huisman haar eerlijke verhaal over de keiharde modellenwereld, na twintig jaar durft ze naar buiten te komen met een bekentenis. Lisanne Spaander schreef het hoopvolle boek Vechtersbaas, nadat er op haar zestiende botkanker bij haar werd geconstateerd en ze zich afvraagt wat échte rijkdom is. En Leven met tegenslag schetst meer dan veertig portretten van mensen die tegenslag hebben ervaren en hoe ze daar mee om zijn gegaan.

(Wetenschappelijk) onderzoek

Veel non-fictie boeken ontstaan uit (wetenschappelijk) onderzoek naar een bepaald onderwerp. Het vrouwenbrein bijvoorbeeld, van Iris Sommer, waarin ze vanuit haar expertise vragen beantwoordt over brein en sekse. In Dokter, ik las in de krant dat... wordt medisch nieuws gefactcheckt door de artsen van Dokter Media, een platform dat is opgericht ter nuancering van medisch nieuws. Te laat van Vera Spaans gaat over te laat komen en de psychologie hierachter, maar kijkt ook naar de culturele aspecten. En in Wat is leven? legt bioloog en nobelprijswinnaar Sir Paul Nurse de vijf basisbegrippen van de biologie op een heldere manier uit.

Sanne de Boer deed in Italië onderzoek naar 'Ndrangheta, de maffia uit Calabrië. Ze sprak met veel mensen en schetst in Mafiòpoli een onthullend en huiveringwekkend beeld van de uiterst geraffineerde Italiaanse maffia. Een dollar per dag is een boek over economie, waarin nobelprijswinnaars Abhijit Banerjee en Esther Duflo uitleggen hoe economie het verschil kan maken. Tot slot heeft Andreas Jonkers zijn vader nooit gekend en ook nooit de behoefte gehad om te weten wie hij was, tot hij zelf een kind kreeg. In En toen vonden ze mijn vader zoekt hij naar antwoord op de vraag: hoe word je vader als je er zelf nooit een hebt gehad?

Eens iets anders...

In de non-fictie lijsten kom je vaak dezelfde of soortgelijke onderwerpen tegen, maar deze maand sprongen er een aantal titels uit over onderwerpen waar je minder vaak over leest. Oui, Chef! is bijvoorbeeld geen kookboek, maar doet verslag van de vijf jaar durende zoektocht van Bill Buford om de Franse keuken onder de knie te krijgen. Schoon gaat over wat de wetenschap ons leert over huid en hygiëne en onze obsessie hiermee. In Gas gaat het over de gaswinning in Groningen en de ontdekking van aardgas in de bodem in 1959. En Lex Paleaux schreef columns vanuit het hoofdpersonage van zijn debuut Winterwater. In Het leven is een circus zijn deze columns gebundeld, maar het boek is tegelijkertijd een soort 'making of' van Winterwater.

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven.

Elke dag het laatste boekennieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Hebban Crew

2590 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 26 van oktober in de categorie non-fictie

 

Gerelateerd