Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Tom De Cock en Abi Daré winnen Beste Boek voor Jongeren 2022

door Hebban Crew 4 reacties
Op het Young Adult-festival BoekTok Live in het Literatuurmuseum zijn vanavond de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2022 bekendgemaakt. Schrijver en BoekTokker Kluun reikte de prijs in de categorie 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' uit aan Tom De Cock voor 'Lily' en aan Abi Daré als winnaar in de categorie 'Vertaald' met haar boek 'Het meisje met de luidende stem'.

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Zo worden ze geholpen een boek te vinden waar ze leesplezier aan beleven. Een jury van volwassenen stelde de shortlist samen, waarna de jongerenjury de twee winnende boeken bepaalde. Met de uitreiking van de prijs tijdens BoekTok Live gaat de Boekenweek van Jongeren van start, die tot 25 september zal duren.

LEES OOK: BoekTok Live opent de Boekenweek van Jongeren

Door BoekTok Live, de gratis bundel 3PAK die vanaf nu gratis te verkrijgen is via scholen, bibliotheken en boekhandels, scholentournee Literatour, een online campagne en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren worden jongeren van 15 tot en met 18 jaar tijdens de Boekenweek van Jongeren geïnspireerd om hun nieuwe favoriete boek te vinden. Boeken die écht bij ze passen, via plekken waar jongeren zelf te vinden zijn.

De winnaars

Oorspronkelijk Nederlandstalig: Lily

Buiten is het vijftig graden. De zeespiegel stijgt elke dag en er is om de haverklap een lockdown door een of ander nieuw virus – of erger: een vieze schimmel. Maar het zal Lily allemaal worst wezen. Ze is veertien, baadt in luxe, en is altijd druk druk druk als een van de bekendste influencers van haar tijd. Wanneer ze op vakantie halsoverkop verliefd wordt op de goddelijke mopperpot Samuel, stort ze zich in een knettergek avontuur om zijn hart (en zijn lippen) te veroveren. Waar ze niet op gerekend had, was de harde waarheid over het leven dat ze leidt. Een ontdekkingstocht die niet alleen haar bestaan, maar dat van elke jongere op de planeet op z’n kop zal zetten. Een meisje dat alles heeft, geeft haar prinsessenleventje op voor de liefde. Ze krijgt er een verpletterende verantwoordelijkheid voor in de plaats.

'En er moest ook humor in. En avontuur en romantiek en een hoofdpersonage dat géén witte man is, want die zijn er al genoeg.' - Lees het Hebban-interview met Tom De Cock

Tom De Cock is constant verbaasd, en geïnteresseerd in letterlijk alles. De voorbije tien jaar werkte hij achter de schermen aan de meest uiteenlopende programma’s en in 2009 stond hij mee aan de wieg van jongerenzender MNM. In 2020 nam hij afscheid van de zender en sindsdien richt hij zijn pijlen op boeken, televisie en podcasts. Lily is zijn veelbelovend debuut.

Vertaald: Het meisje met de luidende stem

Adunni, die opgroeit in een arm Nigeriaans plattelandsdorp, weet wat ze wil: onderwijs. Dit is, zo heeft haar moeder haar verteld, de enige manier om een ‘luidende stem’ te krijgen: het vermogen om voor jezelf op te komen. Maar als Adunni’s moeder overlijdt, verkoopt haar vader haar in plaats daarvan als bruid aan een oude taxichauffeur. Ondanks de schijnbaar onoverkomelijke obstakels op haar pad geeft Adunni de hoop op een betere toekomst nooit op. Het meisje met de luidende stem is een krachtige, ontroerende debuutroman, verteld in de onvergetelijke stem van een jonge Nigeriaanse vrouw die vastbesloten is om gehoord te worden, om haar eigen toekomst te bepalen.

Abi Daré groeide op in Lagos, Nigeria en woont nu al ruim achttien jaar in het Verenigd Koninkrijk. Ze studeerde rechten en behaalde twee masters. Met haar debuutroman Het meisje met de luidende stem won ze The Bath Novel Award. Het boek werd vertaald door Thijs en Adriaan van Nimwegen.

De jury

De jury van volwassenen, die de shortlist samenstelde, bestaat uit: voorzitter Mieke van Eijsden, Jacky Hitzert, John Schrijnemakers, Esther Heurter en Mark Bakker. Deze bibliothecaris, boekhandelaar, trainer en docenten zijn alle vijf echte leesbevorderaars. De jury van zes jongeren, die de twee winnende boeken bepaalde, bestaat uit: voorzitter Bruno Beeke (16 jaar), Yente Zomerplaag (18 jaar), Paris Duivenvoorden (16 jaar), Lieke Vos (16 jaar) en de tweelingzussen Danique en Rosalie De Jong (17 jaar).

'Lily is een personage waarin we ons goed konden inleven. Er worden belangrijke onderwerpen behandeld in dit boek. […] De gebeurtenissen volgen elkaar snel op en het boek is dan ook erg spannend. Dit alles maakte dat wij dit een winnaar vonden en wij hopen dat jij ook veel plezier aan dit boek zult beleven.' – De jongerenjury over Lily

'In Het meisje met de luidende stem zitten vele verrassende wendingen en sommige verhaallijnen zijn zo onverwacht dat we gedurende het hele boek geboeid bleven. Daarbij leest het boek ontzettend gemakkelijk en snel weg, zowel door de schrijfstijl als door de boeiende verhaallijn. Het meisje met de luidende stem is een prachtig boek, over thema’s die gehoord moeten worden.' – De jongerenjury over Het meisje met de luidende stem

Lees het juryrapport

Ook genomineerd

In de categorie 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' waren naast Lily van Tom De Cock de volgende vier titels genomineerd: Centaur van Chris Polanen, De afwijking van Dries Muus, Stenen eten van Koen Caris en Zonder titel van Erna Sassen. Naast Het meisje met de luidende stem van Abi Daré, vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen maakten in de categorie 'Vertaald' deze boeken kans op de titel Beste Boek voor Jongeren: De Godden broers van Meg Rosoff, vertaald door Jenny de Jonge, De overlevenden van Alex Schulman, vertaald door Angélique de Kroon, Het onzichtbare leven van Addie LaRue van V.E. Schwab, vertaald door Merel Leene en Zeis van Neal Shusterman, vertaald door Lydia Meeder.

LEES OOK: Stenen eten van Koen Caris wint de Hebban Debuutprijs 2022

Vorig jaar won Confrontaties van Simone Atangana Bekono in de categorie 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' en Stilte heeft een eigen stem van Ruta Sepetys en vertaald door Aleid van Eekelen-Benders in de categorie 'Vertaald'.

Naar het Boekenweek van Jongeren-kanaalOver de auteur

Hebban Crew

2561 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Tom De Cock en Abi Daré winnen Beste Boek voor Jongeren 2022

 

Gerelateerd

Over

Tom De Cock

Tom De Cock

Tom De Cock (1983) is constant verbaasd, en geïnteresseerd in letterlijk al...

Abi Daré

Abi Daré

Abi Daré groeide op in Lagos, Nigeria en woont nu al ruim achttien jaar in het V...