Hebban vandaag

Dossier /

Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2019 (2)

door Soraya Vink (crew) 39 reacties
Wanneer thrillerauteurs een serie beginnen te schrijven, zorgt het bij lezers voor een verslavend effect. In het ongewisse blijven over een bepaalde verhaallijn die expres niet wordt afgerond of de langverwachte terugkeer van een bepaald personage. Hebban maakte een overzicht met de vervolgen die we in het najaar van 2019 kunnen verwachten.

Een nieuw begin

Ben je uitgekeken op de seriepersonages waar je al meerdere delen over hebt gelezen of sta je juist te popelen om kennis te maken met nieuwe verhalen? Dan kun je instappen in de volgende reeksen.

Maak kennis met de getalenteerde arts Tekla Berg; ze heeft een fotografisch geheugen maar ook een amfetamineverslaving, waarmee ze zich staande moet houden op de spoedeisende hulp. Wanneer een explosie een appartementencomplex verwoest, redt ze een ernstig verbrande man. Alles wijst op een terroristische aanslag en de man is een verdachte. Tot overmaat van ramp blijkt Tekla in hem haar van haar vervreemde broer te herkennen. De Zweedse schrijver Christian Unge baseerde zijn personage op zijn eigen beroepspraktijk voor zijn thrillerdebuut Door het water, door het vuur. Het is de start van een reeks rond dit boeiende personage, waarmee de medische thriller ook op Scandinavische bodem weer geïntroduceerd wordt.

Een nieuwe keiharde speurder wordt op een nieuwe zaak gezet. In Zwarte zomer van M.W. Craven puzzelt rechercheur Washington Poe aan de zaak van Elizabeth Keaton. Ze zou vermoord zijn door haar vder Jared Keaton: sterrenchef, charmant, charismatisch en psychopaat. Als zes jaar later een jonge vrouw een afgelegen politiebureau binnenstrompelt met het onweerlegbare bewijs dat zij Elizabeth Keaton is, komt Poe, die Jared Keaton achter tralies heeft gezet, in grote problemen. 

Tina Frennstedt is een van de meest bekende misdaadverslaggevers in Zweden. Haar praktijkervaring en de basis van een waargebeurde cold case zaak, vormen de basis van een nieuwe thrillerreeks. Het eerste deel Cold Case: Verdwenen introduceert seriepersonage Tess Hjalmarsson, hoofd van een cold case team. Zestien jaar geleden verdween de negentienjarige Annika Johansson op een idyllische zomeravond in Zuid-Zweden. De zaak werd nooit opgelost en de vrouw is nog steeds vermist. Nu wordt Malmö geteisterd door een moordenaar die vrouwen in hun eigen huis aanvalt. Er zijn alarmerende overeenkomsten met de misdaden van de Deense ‘Valby Killer’, die jaren eerder vrouwen in Kopenhagen verkrachtte en vermoordde en nooit werd opgepakt.

Ook deze delen vormen de aftrap voor een nieuwe reeks:

Nog steeds in actie!

Na het succes van twee speelfilms met Tom Cruise in de hoofdrol, werd er ook een televisieserie op Amazon aangekondigd gebaseerd op de Jack Reacher-reeks van Lee Child. Dit najaar verschijnt het 24ste deel in de reeks, getiteld Blauwe maan. En zoals het Reacher betaamt, schiet hij te hulp maar komt hij ook weer in de problemen. Dit keer komt hij oog in oog met rivaliserende criminele bendes. Zal Reacher toekijken en slechte dingen laten gebeuren? Of kan hij de situatie zo beïnvloeden dat die in ieders voordeel is?

We gaan verder naar de Afdeling Q in Denemarken, het bijzondere team van Jussi Adler-Olsen komt weer in actie. Slachtoffer 2117 is het achtste deel in de reeks en belooft weer een hoop vuurwerk in de persoonlijke levens van de teamleden. Al meer dan tien jaar is Assad een mysterieuze, drijvende kracht binnen afdeling Q, maar een kettingreactie aan heftige gebeurtenissen brengt hem op de rand van de totale ineenstorting. Alleen Rose kan hem helpen bij de ontcijfering van de duistere demonen die door de berichtgeving van de Spaanse journalist Joan Aiguader over de tragische dood van een vluchteling tot leven worden gewekt. Tegelijkertijd schudt afdeling Q op zijn grondvesten door de dood van een centrale collega en door een wanhopige poging om een moordzuchtige handeling van een gestoorde jongen te verijdelen.

Zij komen terug voor een tweede deel

De Spaanse thriller De stilte van de witte stad werd enthousiast ontvangen, en voor iedereen die zit te wachten op het tweede deel zal het najaar veel leesplezier brengen met De riten van het water van Eva García Sáenz de Urturi. Inspecteur Unai 'Kraken' Lopez de Ayala keert terug voor een mysterieuze zaak die zowel in Baskenland als Cantabrië uitwaaiert. Unai krijgt het vreselijke nieuws dat zijn ex-vriendin vermoord is aangetroffen. Ze was zwanger, en is op een 2600 jaar oude, rituele manier gedood. Kraken moet een moordenaar zien te stoppen die de Riten van het Water imiteert op historische plekken.

Meer zuidelijke spanning vinden we in de Italiaanse thriller De slapende nimf van Ilaria Tuti, het tweede deel met rechercheur Teresa Battaglia. Ze vecht tegen haar alsmaar erger wordende Alzheimer en zou eigenlijk moeten stoppen met werken. Maar dan wordt er een zeer raadselachtig schilderij gevonden, 'De slapende nimf'. De maker is een oude man die sinds de Tweede Wereldoorlog compleet geïsoleerd en in stilte zijn leven leidt. Na onderzoek blijkt dat het bloed op het doek geen inkt is, maar het bloed van een mensenhart.

Seriepersonage Gwen Proctor vecht verder in Killman Creek van Rachel Caine; ze heeft haar kinderen gered van haar ex, seriemoordenaar Melvin Royal, en zijn verbond van psychopathische handlangers. Maar de strijd is nog niet voorbij. Niet nu Melvin uit de gevangenis is ontsnapt. Niet nu ze een beangstigend sms’je heeft ontvangen: 'Je bent nu nergens veilig.'

J.D. Barker joeg lezers de stuipen op het lijf met zijn thriller Horen, zien, zwijgen waarin een seriemoordenaar afschuwelijke daden uitvoerde. Detective Sam Porter keert terug in Het vijfde meisje waarin hij opnieuw achter een moordenaar aan moet om de waarheid uit te vinden. Hoe meer geheimen zich ontvouwen, des te meer realiseert Porter zich dat er maar één ding nog angstaanjagender is dan een seriemoordenaar: de moeder van een seriemoordenaar.

Ook deze seriethrillers verschijnen de komende tijd:


Eerdere afleveringen


Welk seriedeel komt op jouw wil ik lezen-lijstje? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!Over de auteur

Soraya Vink (crew)

6 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2019 (2)

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken