Advertentie

Harry Hole is terug. In het 12e deel met de eigengereide Noorse politieman in de leidende rol is Harry weer in zijn oude valkuil terechtgekomen. De grote hoeveelheden whisky eisen weer zijn tol en zorgen voor een leven in de marges van het bestaan. Een einde van zijn relatie met Rakel, gaten in zijn geheugen, gewelddadig gedrag en een baan bij zijn oude politieorganisatie, die meer uit liefdadigheid dan noodzaak ontstaan is. Een bureaubaan, met de neus in cold-case zaken in plaats van een werkelijke uitdaging.
En dan verliest hij de liefde van zijn leven, Rakel wordt vermoord aangetroffen. Hij wijt de moord aan een oude vijand, seriemoordenaar en verkrachter Svein Finne, maar wordt als ex-man en mogelijke verdachte logischerwijs geschorst en mag zich niet in het onderzoek mengen. Dat is voor hem uiteraard geen reden om niet zelf op onderzoek te gaan. Harry kan niet rusten voor hij hem op welke wijze dan ook onschadelijk gemaakt heeft en is meer dan ooit bereid over alle grenzen heen te gaan. Er is geen alternatief, het grote verlies en de eenzaamheid wegen zwaar en de haat laat hem geen keus. En mogelijk loopt zijn stiefzoon Oleg ook gevaar.

Kloppen zijn aannames, heeft Harry zijn pijlen op de juiste verdachte gericht, of zijn er anderen in het spel betrokken en zo ja, met welk motief dan? Is er iets in het heden of het verleden dat hier een rol speelt? Er is alleen op Harry's eigen manier achter te komen.

Weer een geweldig geschreven verhaal van Nesbø met teksten zo beeldend en zo raak voor wat betreft de psyche en de belevingswereld van zijn personages, in het bijzonder dat van Harry Hole.
Zijn teksten zijn bij vlagen bijna prozaïsch te noemen. Met diepgang en het creëren van sferen en mooie verfijnde opbouw van het verhaal gekoppeld aan juiste woordkeus en volledigheid, geen woord overbodig, geen bladzijde saai.
Nesbø gebruikt naast nieuwe personen op relevante wijze ook weer personages uit voorgaande verhalen zonder dat je het als vulling ervaart. Ze hebben allen, als gewoonlijk, ook hier weer een functie in het boek en in samenhang met de voortgang. Alle gebeurtenissen en zelfs kleine details tellen mee en samen vormen zij een oersterk verhaal, waarin alles in elkaar past, met vele knappe wendingen en verrassende ontknopingen.
Niet voor niets is Nesbø wereldwijd een veel gelezen auteur die er na veel gepubliceerde boeken nog steeds toe doet. Een schrijver van literaire thrillers van formaat.

Reacties op: Harry Hole uitgerangeerd

329
Het mes - Jo Nesbø
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker