Een geweldig debuut, een dikke aanrader!
In Een schitterend plan van Amanda Wen is de afkomst van Sloane Kelly voor haar een raadsel. Haar moeder heeft haar na haar geboorte achtergelaten bij adoptieouders en is daarna uit beeld verdwenen. Nu helpt Sloane in haar werk als museumcurator anderen om dichter bij hun roots te komen. Tot ze op een dag op een dagboek uit de negentiende eeuw stuit. Het is het begin van een zoektocht met een uitkomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.
Een schitterend plan is het debuut van de Amerikaanse Amanda Wen. Ze won in Amerika voor dit boek de Christy Award. Wen schrijft graag verhalen over sterke vrouwen van vroeger en nu.
Het schrijven over sterke vrouwen van vroeger en nu is haar in Een schitterend plan absoluut gelukt. Als moeder van twee adoptiekinderen weet ik wat er allemaal bij komt kijken bij adoptie en de gevoelens van de kinderen. Wen is er absoluut in geslaagd een realistische roman neer te zetten die je van de eerste tot de laatste bladzijde boeit.
Het verhaal kent twee verhaallijnen. Enerzijds die van Sloane in het heden en anderzijds die van Annabelle in 1861. Wen weet de personages liefdevol en realistisch neer te zetten. Je voelt bij alle personages de onzekerheden en emoties. Ze raken je en je kunt helemaal met hen meevoelen.
Het verhaal kent vele thema’s, Alzheimer, zoeken naar je verleden, adoptie, verdriet, rouw, familiebanden, het maken van moeilijke keuzes. Door deze prachtige thema’s krijgt het verhaal diepgang en weet ze de lezer te boeien gedurende het hele verhaal. Het stukje spanning wat ze dan nog toevoegt maakt dat het een geweldig boek is en dat je alleen maar kan genieten!
Door de vlotte en makkelijke schrijfstijl die Wen hanteert lees je het boek in een sneltreinvaart uit. In één dag las ik dit boek want als je eenmaal begint kun je gewoon niet meer stoppen.
Het einde is er één om door een ringetje te halen. Net voor het einde weet Wen je te trakteren op een geweldige plottwist. Wat heb ik daar van genoten en had hem absoluut niet zien aankomen.
Ik kan me voorstellen dat ik als adoptiemoeder iets anders tegen dit verhaal aankijk dan wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Maar ik weet zeker dat dit boek iedere lezer zal verrassen. Wen heeft een geweldig debuut neergezet en ik kijk uit naar veel meer van haar.
Kokboekencentrum heel erg bedankt voor dit recensie exemplaar. Ik heb het boek met 5 sterren beoordeeld. Het was alleen maar genieten!