Stephen King- It

Amber Drenth Amber Drenth
31 mrt 2025

Ik blijf het toch elke keer maar weer zeggen, maar wat een pareltje hebben ze hier weer van gemaakt! De geweldige edges met de ogen van de clown, het papieren bootje en de laarsjes trekken meteen de aandacht.
Maar wat een baksteen om vast te houden zeg! Haha. Met meer dan 1100 pagina’s ben je hier wel even zoet mee.
Ik ga nu een bekentenis met jullie delen… De boeken van Stephen King en ik zijn geen match. Jup, ik heb het gezegd, en dat vind ik oprecht wel erg jammer.
King staat natuurlijk bekend om zijn uitgebreide beschrijvingen om een verhaal echt tot leven te brengen. Situaties en omgevingen worden tot in detail omschreven, ook in dit verhaal. Hoewel ik omschrijvingen soms prettig en nodig vind, kan het ook te veel worden — en dat was hier voor mij het geval. Hierdoor voelde het verhaal langdradig aan en las het voor mijn gevoel niet vlot weg.
Je leest het verhaal afwisselend vanuit het heden en het verleden. Dit vind ik altijd wel leuk en het houdt het verhaal interessant, omdat je stukje bij beetje meer te weten komt over de personages en wat ze als kinderen hebben meegemaakt. Toch kon ook deze afwisseling mij niet genoeg vasthouden om echt door te willen lezen. Door het trage tempo en de vele uitweidingen verloor ik al snel mijn concentratie en motivatie.
Daardoor heb ik lang op dit boek zitten kauwen voordat het uit was, en dat vind ik echt ontzettend zonde. Voorlopig laat ik de boeken van King dan ook aan mij voorbijgaan. Deze prachtige exemplaren blijven zeker in de kast staan en misschien, wanneer ik wat ouder ben, weet ik de boeken beter te waarderen en ga ik het zeker nog eens proberen.
Dat neemt niet weg dat ik goed begrijp waarom It zo populair is. Het idee achter het verhaal is sterk en origineel, en Stephen King weet duidelijk hoe hij spanning moet opbouwen en een beklemmende sfeer neer te zetten. Voor liefhebbers van uitgebreide, gedetailleerde horrorverhalen is dit boek dan ook zeker een aanrader.
Tot slot wil ik Luitingh Sijthoff heel erg bedanken voor de prachtige exemplaren van Stephen King en dat ik dit jaar KINGfluencer mocht zijn.

Meer recensies van Amber Drenth