Advertentie

‘Volg me’ (ebook/ 272 bladzijden) is een uitgave van Ambo/Anthos en werd geschreven door Joyce Spijker.
‘Volg me’ neemt de lezer mee in een ontluisterend verhaal dat zich afspeelt in het wereldje van de influencers, waar schijn bedriegt, alles draait om gezien en gehoord worden, om imago en winst, en waar de waarheid, die ook haar rechten heeft, uiteindelijk haar plaats opeist.
Het is hoofdzakelijk vanuit het perspectief van Claire, Thomas en Joëlle dat de lezer wordt ondergedompeld in de wereld van feeds, socials, hashtags, contents, instagram, social detox en Tinderblondjes. De perspectiefwissels volgen elkaar snel op wat maakt dat het boek heel vlot leest en dat je het verhaal tegelijkertijd vanuit verschillende standpunten beleeft. Dit laatste valt bijzonder op wanneer éénzelfde scène een tweede keer voorbijkomt maar dan vanuit het vertelstandpunt van een ander personage.
Heel erg spannend wordt het niet. In de proloog gebeurt er iets, maar dat verdwijnt al heel snel naar de achtergrond eens ‘Volg me’ goed en wel begonnen is. Pas op het einde, in de epiloog, dringt de volledige draagwijdte ervan in al zijn ontluisterende wreedheid door. Wel is er dat voortdurende onderhuidse onbehagen dat heel het verhaal door aan je blijft kleven: wat is er gebeurd?, vanwaar die haatgevoelens?
Daarbovenop passeren met de regelmaat van de klok de DM fanberichtjes. Eerst anoniem. Wie is die fan? Dan wordt duidelijk wie aan het woord is en worden een aantal vragen beantwoord. Aanvankelijk zijn ze positief, daarna intriest met uiteindelijk een noodlottige afsluiter.
Ondertussen wordt omstandig uitgeweid over het reilen en zeilen in influencerswereld, over het grote geld dat er in omgaat, over de invloed die wordt uitgeoefend op de volgers, maar ook de impact van de business op het ogenschijnlijk perfecte leven van de influencers, hun psychologisch lijden, hun eenzaamheid, hun onvermogen om blijvend te voldoen aan de eisen van het fake wereldje worden uitgebreid tegen het licht gehouden.
Pas op het einde van het boek wordt het een beetje spannend wanneer alle leugens, bedrog en opgekropte haat resulteren in een dramatische ontknoping.
Proloog en epiloog omarmen het verhaal en geven de lezer een sprankel hoop: ontsnappen is dan toch mogelijk.
De karakters van Claire, Thomas, Joëlle en Merlot worden vrij goed uitgewerkt in de loop van het verhaal. De beschrijving van Claire in het boek wanneer ze zich klaarmaakt voor een shoot, matcht in uitstraling en kleuren perfect met de cover. Als personage komt ze heel geloofwaardig over. Daartegenover staat dat de bocht die Thomas maakt op het eind van het verhaal wel ongelofelijk groot is.
Dat met de regelmaat van de klok de stem van Kitty de aandacht vraagt terwijl het meisje in de realiteit van het verhaal notabene in coma ligt, geeft een extra dimensie aan het verhaal over de impact en de daarmee gepaard gaande verantwoordelijkheid van influencers en social media.
‘Volg me’ vertelt een onderhoudend verhaal waarvan het plot goed is onderbouwd. Geen rare kronkels of kunstgrepen om het verhaal een bepaalde richting uit te sturen, maar het had allemaal best iets minder uitgebreid gekund. Het was vele bladzijden veel van hetzelfde en dat haalde meermaals de vaart uit het verhaal.
3 ***

Reacties op: Het paard van Troje

62
Volg me - Joyce Spijker
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker