Wederom een ontzettend spannende thriller

AnnekeT 04 mei 2025
Na 'Donker Licht' uit 2020 las ik het tweede boek van Jan Erik Hoeve 'Sarajevo', uit 2022, met als subtitel 'Donker Zand'. Ik heb het verhaal in één weekend uitgelezen, ik kon het bijna niet wegleggen. De schrijfstijl maakt dat je makkelijk doorleest, terwijl er toch best heftige dingen gebeuren.

Het boek bestaat uit drie verhaallijnen. Van de auteur kreeg ik voordat ik het boek ging lezen enkele tips. Het blijkt dat hij voor dit boek echt onderzoek heeft gedaan, onder andere naar de geschiedenis van de oorlog in Joegoslavië.
De eerste lijn, geschreven over de jaren 1990, is waar gebeurd, alleen de namen zijn gefingeerd.
De tweede lijn over de jaren 2020 is fictie, maar de politieke setting niet. Die is echt!
De derde lijn gaat over de Olympische Spelen in 1984, ook waargebeurd, waar twee bobsleeërs crashten in de beruchte bocht nummer 5 in Sarajevo, toenmalig Joegoslavië. Dit blijkt later in het boek van belang.

Dezelfde hoofdrolspelers uit het eerste boek komen weer terug: Joseph Conrad, Rose Hillberry en Buddy Holden. Van een aantal anderen wordt de afwezigheid verklaard. Ze worden ingeschakeld door Europol. Er komen ook wat nieuwe belangrijke spelers naar voren. Het verhaal is een rollercoaster van gebeurtenissen. Naast internationale spanningen spelen er ook spanningen rondom wie er te vertrouwen is en of alle geliefden gered kunnen worden. Ik wil niet teveel van het verhaal weggeven, dus ik hou het lekker mysterieus.

De kaft geeft wederom een mooie impressie van een deel van het verhaal. Wederom vijf sterren. Ik denk dat dit nu een van mijn favoriete schrijvers wordt!

Ik las dit boek in het kader van de Facebookgroep Boekentoer.

Meer recensies van AnnekeT