Het effect van pesten

AnnekeT 25 juni 2025
Droommoord is een indrukwekkend boek over het effect dat pesten kan hebben op kinderen, maar ook op de ouders en overige familie van de gepeste. Een heftig thema, dat prachtig verwoord is in de korte hoofstukken. Je kunt merken dat de auteur (ook) voor kinderen schrijft.

Het geniepige van het beschreven pestgedrag is, dat het allemaal 'kleine' steken onder water lijken te zijn. Er zijn geruchten, het is niet duidelijk wat nu eigenlijk de reden is dat het kind gepest en buitengesloten wordt. Ook de school zegt wel pestgedrag tegen te gaan, maar er gebeurd weinig. Sterker, het probleem wordt (deels) aan het gepeste kind geweten. Wat helaas maar al te vaak voor komt.

In het begin moest ik even wennen aan het feit dat de moeder soms opeens iets leek te doen wat erg ver ging. Later bleek je hier dan op het verkeerde been te zijn gezet. Wat een situatie wel niet kan doen in het onderbewuste van een ouder... Hier komt ook de titel vandaan.

Een drama aan het einde van het boek, waarbij de pester iets overkomt, geeft een dubbel gevoel. Heel begrijpelijk dat de moeder in een tweestrijd zit: het pesten door de pester is voorbij, maar mag je blij zijn?

Zeker een aanrader om te lezen. Ik las dit boek in het kader van de Facebookgroep Boekentoer.

Meer recensies van AnnekeT