Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een Boerenoorlog brengt meer teweeg dan je vermoed

Pieter Georg du Plessis (1934 - 2017) schreef voor toneel en televisieseries. Daarnaast was hij achtereenvolgens journalist en directeur van het Afrikaans Instituut voor Taal, Letteren en Kunst. Feest van de ongenoden is gebaseerd op een succesvolle televisieserie van zijn hand.

Het verhaal speelt zich af in Zuid Afrika begin 1900. Het is Boerenoorlog. Een zware periode voor de Rijke boeren, maar ook voor de arme bevolking.
Daan van Wyk, zoon van een rijke boer en getrouwd met zijn knappe Magrieta, wordt opgeroepen voor het leger. Hij deserteert en doet voorkomen dat hij is gesneuveld. De familie krijgt hiervan een ‘bewijs’ van zijn dood. Vanaf dat moment ontstaat wrijving in de familie.

De familie Van Wyk heeft aan het begin van de oorlog kennis gemaakt met Joey Drew. Hij is Brit en probeert een leven in Zuid Afrika op te bouwen. Hij was arm en heeft op een listige manier een fototoestel bemachtigd. Hij wordt fotograaf. De familie Van Wyk wordt, voordat ze naar de oorlog gaan, op een plaat vastgelegd.
Joey moet in het Britse leger. Hij wordt aangesteld als oorlogsfotograaf. De gevechten, slachtoffers worden door hem vastgelegd.

Het Britse leger dat hevig strijd voert vernietigt de boerderijen van de rijke boeren, Plaas. Ook de Plaas van familie Van Wyk. Veel gaat verloren door brand en plundering. Majoor Philip Brooks voert het Britse leger aan en bezoekt de plaas. Als hij bij familie Van Wyk komt ziet hij de ‘weduwe’ Magrieta en wordt verliefd op haar schoonheid. De Majoor maakt een uitzondering in de plundering en beschermt de eigendommen Van Wyk.

Daan Van Wyk verblijft in de omgeving van zijn ‘Plaas’ en houdt Magrieta goed in het oog. Op een nacht sluipt hij in haar slaapkamer en overvalt haar. Magrieta herkent Daan niet, maar denkt door dit voorval een kind te krijgen van een vreemde. In het kamp waar ze verblijft bevalt ze en neemt afstand van haar kind. Niemand zal het kind levend zien. Daan denkt dat de Majoor Brooks de levensgezel is van Magrieta. Hij wil haar ‘terug’.


Het is 1944, zomer, Majoor Brooks nu een oude man bezoekt de boerderij van de familie van Wyk, die na de oorlog veel veranderd is. Aan de hand van de vele foto’s van Joey Drew wordt beschreven wat in de Boerenoorlog is gebeurd. Ook de relatie tussen de Majoor en Magrieta wordt beschreven.


Feest van de Ongenoden neemt je mee naar het verleden. De gebeurtenissen zijn duidelijk beschreven en kan je er een goed beeld bij krijgen. Door de verschillende verhaallijnen en de Zuid Afrikaanse begrippen leest het boek niet eenvoudig.

Mijn interesse naar dit boek ging uit naar de levensomstandigheden in Zuid Afrika tijdens de Boerenoorlog. Het is de schrijver heel goed gelukt om dit beeld realistisch neer te zetten; arm versus rijk, oorlog en de verhoudingen die door de spanningen ontstaan. Ook het verdriet om leven en dood beleef je mee in dit verhaal.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anton van Alphen