Wat een onvoorstelbaar leven!

Hel op aarde draait om Mercedes, die later in het verhaal Amber heet. Ze is een uitzonderlijke schoonheid waarvan gebruikt wordt gemaakt. In haar jeugd door haar moeder, op latere leeftijd weet ze er zelf goed gebruik van te maken. Vanaf haar jeugd wordt ze door haar moeder en Yvette genadeloos uitgebuit als kinderreclame¬model. Overdag is ze op school waar ze een eenzaam bestaan heeft, of de fotoshoot waar ze het knappe model is. Thuis beleeft ze het tegenovergestelde, haat, onderdrukking en uitbuiting van een kind. Die tegenstelling is enorm en voor een kind niet te bevatten. Net voor haar zestiende verjaardag komt hierin verandering. Ze moet mee met Yvette. Niet vrijwillig ondergaat ze haar lot. Door haar veerkracht en intelligentie weet ze in deze nieuwe omgeving haar lot in eigen hand te nemen. Na een vlucht en geheim leven lijkt ze rust te hebben, totdat het noodlot weer toeslaat. Herleeft ze weer haar verleden? Amber (of Mercedes) is krachtig en gaat de strijd aan.

Thematiek & diepgang
Het boek behandelt thema’s zoals kindermishandeling en seksuele uitbuiting. Deze realiteiten worden onverbloemd, met een indringende, emotioneel geladen stijl beschreven. Dit boeit je als lezer voortdurend. De personages zijn complex en herkenbaar, waardoor sympathie en afkeer soms in dezelfde bladzijde samenkomen.

Leeservaring
Mariska Noordeloos heeft een toegankelijke schrijfstijl, maar blijft je boeien. Na elke bladzijde, wil je door naar de volgende. In de opbouw van het verhaal worden rustige momenten afgewisseld met explosieve, onthutsende scènes. De spanning escaleert gaandeweg richting de climax en ontknoping, die boeit tot de laatste pagina. Het verhaal verplaatst zich snel door de tijd, van kind naar volwassen vrouw en tussendoor wordt het verleden aangehaald. Ondanks deze sprongen blijf je als lezer gebonden aan het verhaal.

Eindoordeel
Hel op aarde is een indringende thriller waarin gevoelige thema’s worden beschreven. Op een aantrekkelijke en snelle wijze werd ik meegenomen in het leven van Mercedes. Het leven van Mercedes wordt afgewisseld met liefde, luxe en een hel. Door de combinatie van psychologische diepgang, emotionele confrontatie en onverwachte plotontwikkelingen vind ik het een boeiend boek.

Meer recensies van Anton van Alphen