Ingrijpend levensverhaal van succesvolle vrouw.

Anton van Alphen 06 november 2025
De succesvolle Italiaanse modeontwerpster Chiara Arrighetti besluit op haar 61e jaar om eindelijk haar levensverhaal openbaar te maken door een journaliste, Francesca, in te schakelen. Afwisselend tussen het verleden en het heden lees je het levensverhaal van Chiara. Het verleden begint in augustus 1944, wanneer het huis waarin Chiara met haar familie woonde door de nazi wordt overvallen. Chiara overleeft deze brute aanval, en draagt vanaf dat moment een geheim met zich mee. Met haar ‘ouders’ vlucht ze en overleeft de oorlog. Na de oorlog woont Chiara in Genua in een kledingwinkel in armoede. Chiara voelt zich desondanks gelukkig. Per toeval wordt haar talent ontdekt; jurken ontwerpen. In Milan begint haar succesvolle carrière als modeontwerpster. Een glorieuze tijd breekt aan, maar haar verleden blijft haar beïnvloeden. Dit heeft ook zijn weerslag in de liefde. Met haar wereldwijde succes met haar bedrijf Sant’Anna steunt ze weeskinderen. Zelfs de Paus ontgaat dit niet. Tijdens de audiëntie helpt hij haar. Chiara komt op het punt om haar verleden te delen. Dit doet ze met hulp van Francesca.

Het boek is gebaseerd op werkelijk gebeurde feiten die zich tijdens de 2e wereldoorlog in Italië hebben voorgedaan. De wijze waarop de gruwelijkheden worden beschreven zijn realistisch. Zo ook de ontwikkeling van Milan na de oorlog tot het centrum van de wereldwijde mode.
Ook de emoties die het hoofdpersoon doorleeft, zijn levensecht beschreven. Je voelt het geluk en de pijn echt mee.

Sant’Anna is voor mij een zeer geslaagde historische roman. Het boek voelt solide en ambitieus. Ik vond het vooral krachtig hoe het verleden doorwerkt in het succes van het heden, hoe geheimen je leven laten vormen.

Meer recensies van Anton van Alphen

Dé grote hit uit Frankrijk en de start van een serie met een duale tijdlijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.