Advertentie

Als je een goed boek aan het lezen bent dan wil je het niet wegleggen. Je wilt bij de hoofdpersonen blijven en meemaken wat hun overkomt zonder onderbrekingen. De schrijver zuigt je als het ware in het verhaal.
Bij dit boek echter had ik geen enkel moment het gevoel dat ik het niet kon wegleggen. Er worden steeds fragmenten uit het leven van de hoofdrolspelers beschreven zonder dat daarmee een bepaalde spanning wordt opgebouwd. Bovendien wordt er nogal eens in de tijd heen en weer gesprongen wat het verhaal wat onoverzichtelijk maakt.

Het boek begint met een jong Iers stel dat aan het begin van de vorige eeuw naar Amerika emigreert. Ze hebben stiekum de overtocht geregeld. Tijdens de overtocht naar Amerika overlijdt de jongen Thom maar het meisje Bridey is zwanger geraakt na de eerste keer dat ze met elkaar naar bed zijn geweest.

In Amerika komt Bridey terecht in een opvanghuizen van de kerk. Op een gegeven moment wordt duidelijk dat ze zwanger is. Omdat ongehuwde zwangere meisjes beter worden behandeld door de protestanten gaat ze naar een protestants tehuis waar ze haar kindje krijgt. Ze besluit daar om haar zoontje af te staan omdat hij dan betere kansen heeft dan wanneer zij hem houdt.

Een welgestelde Amerikaanse dame Sarah Hollingworth gaat liefdadigheidswerk doen in het tehuis en Bridey komt daar met haar in contactZe wordt aangenomen als dienstmeisje in het huis van de vader van Sarah. Op een gegeven moment besluit Sarah om een kind te adopteren en omdat Bridey en Sarah een heel goede band hebben, gaat ze op zoek naar het zoontje van Bridey. Ze vinden hem en hij wordt geadopteerd door Sarah. Bridey vertelt hem niet dat zij zijn moeder is maar zij kan nu toch meehelpen met zijn opvoeding.

Het boek beschrijft de lotgevallen van de familie van Sarah vanaf 1907 tot 2018. Het leven van de zoon van Bridey is dan natuurlijk onderdeel geworden van de geschiedenis van de familie Hollingworth.

Wat dit boek nog wel interessant maakt, is de beschrijving van de ontwikkeling van de Amerikaanse maatschappij. Wat dat betreft is er goede research gedaan voor dit boek. Dat blijkt ook wel uit de literatuurlijst die is opgenomen.

Reacties op: Onoverzichtelijk verhaal en niet erg boeiend

151
De dienstbode - Helen Klein Ross
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners