De Queen als heimelijke detective!

beachhouseboeken 03 oktober 2023
Terwijl de Queen zich op maakt voor een relatief rustige periode op Windsor waarbij ze meer Lilibeth dan Queen is. Tenminste wat is rustig als er toch nog ‘dine and sleep’ is, haar 90ste verjaardag om zich op te verheugen en de paardenraces die over een paar weken gaan beginnen. Maar dan wordt er iemand vermoord! Op Windsor, onder haar dak, in haar huis, terwijl zij aanwezig is! Het gezamenlijk onderzoek van MI5 en politie onder leiding van hoofdinspecteur David Strong gaat de kant op dat het een aanslag van de Russen door één van de medewerkers van het kasteel met als motief om te laten zien hoe goed de infiltratie van Rusland is door zelfs een moord te plegen in het kasteel van de Koningin. De Boss vindt het een vergezocht idee en start een heimelijk onderzoek naar de moordenaar met hulp van haar assistent-secretaris Rozie Oshodi.

De Queen als heimelijke detective die met behulp van haar assistent en een bevriende gepensioneerde hoofdinspecteur de moordenaar probeert te ontdekken, is waanzinnig goed neergezet! Haar personage is met een hoop humor vormgegeven, door het gebruik van bestaande personen zou je haast gaan denken dat mocht de Queen ooit detective willen spelen ze het op deze manier zou doen.

‘Ik bedoel, elke dag is bijzonder bij haar, daar wen je wel aan, maar op een dag zal ze iets éxtra bijzonders vragen, iets vreemds.’

Het verhaal is origineel en uniek in zijn soort. Enorm spannend wordt het niet, het is geen psychologisch triller met bloederige details. De spanning is subtiel verwerkt waardoor je de irritatie van de Queen haast voelt omdat het onderzoek de verkeerde kant op gaat, onschuldige mensen worden verhoord en het onderzoek zich weken voortsleept.

De andere karakters zijn goed uitgewerkt met een stijve en uiterst degelijke Sir Simon en hippe, rechtdoorzee Rozie Oshodi. Rozie die in het begin niet weet wat ze met de situatie aan moet en hier toch een ontwikkeling doormaakt en lol krijgt om de Queen te helpen en aan de andere kant het enorm lastig vind om Sir Simon voor te liegen.

Sophia Bennett heeft een vlotte schrijfstijl. Het boek loopt als een trein, de spanning is langzaam opgebouwd en hierdoor leest het vlug weg. Binnen twee dagen had ik De moord op Windsor Castle uitgelezen.
Een absolute aanrader voor iedere Miss Marple of Queen Elizabeth fan! Mocht je Britse humor kunnen waarderen dan is De moord op Windsor Castle zeker een boek om van te genieten.

Meer recensies van beachhouseboeken