DE regels
Pearl O’Reilly heeft OCD en woont in een klein dorpje in Ierland. Ze komt niet buiten het dorp, ze werkt in het buurtwinkeltje, gaat lunchen met haar vriendin Una, elke donderdag komt haar moeder op bezoek om te controleren of alles goed gaat en dan de sessies met therapeut Mairead. Ze is tevreden met haar leven. Dan strandt de Nieuw-Zeelandse Jack in het dorp door zijn kapotte auto. Hij logeert bij Pearl, wat haar veel stress oplevert maar ze valt voor hem. En het is zelfs zo erg dat ze op reis gaat naar Nieuw-Zeeland op zoek naar Jack.
Pearl heeft OCD en ze heeft dit behoorlijk dwangmatig, alles schoonhouden, geen rode auto’s zien als ze op pad gaat naar de kapsalon van Una, want anders moet ze terug om opnieuw te beginnen, doet ze dit niet dan gaat er iemand dood. Al met al kost dit behoorlijk veel tijd. Heel veel tijd! Maar ondanks deze stoornis is ze lief en trouw. Ze maakt alleen haar eigen wereldje bijzonder klein.
Claire Frances beschrijft de stoornis uitermate goed. Op een bepaald moment had ik zoiets; ‘nu weet ik het wel.’ om dan gelijk het besef te hebben; ‘maar Pearl heeft dit altijd!’ Zij moet altijd deze handelingen uitvoeren zodat ze gerustgesteld is of kan gaan slapen. Heel indrukwekkend beschreven.
Het avontuur dat Pearl aangaat is dan ook heel bijzonder dat ze ondanks de stoornis op reis gaat en er het beste van probeert te maken. Niet altijd makkelijk maar ze krijgt er veel voor terug. Ook voor de mensen die met iemand met OCD moeten werken of leven kan dit niet altijd makkelijk zijn.
De regels van Pearl geeft het leven met OCD goed weer, de angst, het dwangmatige en de realisatie dat het misschien nooit minder wordt. Het leven met iemand met een dwangstoornis en hoe beperkt je leven dan wordt. Rationeel? Nee, soms heel moeilijk. En toch haalt Pearl uit de kleine dingen van het leven veel moois en zoekt ze haar grenzen op!
Bedankt @boekerij voor het recensie-exemplaar!
Bedankt @boekerij voor het recensie-exemplaar!