Een mooie roman met zware onderwerpen.

beachhouseboeken beachhouseboeken
10 mrt 2026

De leesclub van @ilonaslevenbijls en wat fijn om weer mee te mogen doen!

In Een leven zo ver volgen we de familie MacBride in West-Australië in 1958 en in het bijzonder Matt MacBride. Als Matt nog jong is krijgen zijn vader, broer en hijzelf een ernstig auto-ongeluk. Een ongeluk wat zijn leven en dat van het gezin zal veranderen. Meer rampspoed vind plaats en langzaamaan krabbelt het gezin weer op maar wordt nooit meer hetzelfde. Als dan na jaren rust een mijnbedrijf arriveert lijkt dat het recept voor nog meer ellende maar eigenlijk kunnen Matt en Bonnie het goed met elkaar vinden. Maar alle drama heeft ook gezorgd voor geheimen. En sommige geheimen kunnen nooit verteld worden.

Dit is het eerste boek wat ik lees van M.L. Stedman. En ik had veel goede verhalen gehoord. Ik begon hier dan ook met hoge verwachtingen aan!

Matt is de jongste van de familie MacBride. Zijn broer Warren is de oudste en voorbestemd om het schapenbedrijf over te nemen. Zijn zus Rosie is leuke meid en in die tijd is het nog zaak dat een dame een nette leuke man aan de haak slaat en een fijn boerenleven met kinderen begint. En Matt is degene die het bedrijf kan verlaten, zijn vleugels kan uitslaan, zijn eigen weg kan volgen.

Het leven in de out back kan zwaar zijn. Oneindige kilometers met alleen maar stof en droogte, vergen een aanpassingsvermogen van mens en dier. Vierhonderdduizend hectaren voor de schapen maar weinig begroeiing erop. Hitte, niet genoeg voedsel, niet genoeg water, storm, ziekte, alles kan een potentiële ramp worden.

Er gebeurt in het boek iets wat ik even niet aan zag komen. Zoals het gebracht wordt was het een gebeurtenis ‘wat gewoon gebeurde’ en verregaande consequenties heeft maar het heeft mij toch een vreemde kijk op het boek gegeven. Het heeft mij het halve boek geachtervolgd. ‘Het had ook iemand anders kunnen zijn’ of ‘wat als ze nou nooit was teruggekomen’ of ‘ze had ook weer weg kunnen gaan’. Allemaal mogelijke oplossingen want het was opeens zo onomkeerbaar. En het drama is compleet.

Een mooie roman met zware onderwerpen.

Bedankt voor het recensie-exemplaar @ilonaslevenbijls @lsuitgeverij!

Meer recensies van beachhouseboeken