tussen kinderboek en YA in, wel een leuk magisch verhaal!

beachhouseboeken 30 oktober 2025

Een cosy fantasy over bakken en muffins en koekjes, magie en moord in de bakkerij! Supermooie sprayed edges erbij en ik ben om!

Mona is 14 jaar en werkt bij haar tante in de bakkerij. Ze is een magiër maar kan alleen brood en deeg betoveren. Dat is natuurlijk niet heel erg cool of een enorm spannend zoals met bliksem gooien maar het is wel enorm handig in de bakkerij. De beste bakkerij natuurlijk in Riviervlecht. Maar de laatste tijd verdwijnen er magiërs in de stad. En dan vindt Mona een lijk in de keuken van de bakkerij en dat zorgt ervoor dat er een hele hoop rare dingen gebeuren rond Mona en de bakkerij.

Zodra je begint te lezen wordt duidelijk dat dit niet een echte cosy fantasy is. De schrijfstijl is meer geschikt voor een kinderboek (bovenbouw) maar de thema’s die er besproken worden en de verhaallijn zijn weer meer geschikt voor YA. Dat maakt het een lastig boek en dat schrijft de auteur ook in haar nawoord.

Het duurt dan ook even voordat je lekker in het verhaal zit. Voor mij begon het verhaal pas op gang te komen rond bladzijde 145, hoofdstuk 19. Bij een boek van 311 bladzijden zit je dan al haast op de helft. Het is dan ook een geluk dat het makkelijk weg leest want ja, schrijfstijl zit op bovenbouw niveau. Hoewel sommige zinnen gewoon voor de bovenbouw lastig zullen zijn: ‘Dit was tante Tabitha’s equivalent van naar de donkerste dieptes van een afgrond te worden verwenst.’

Het verhaal begint enorm sterk: ‘Er lag een dood meisje in de bakkerij van mijn tante.’ Dan zijn er nog dansende peperkoek mannetjes en een zuurdesemstarter genaamd Bob. Die zich zonder geluid toch heel duidelijk kan maken! Mona wordt direct meegenomen door ondervrager Oberon en opgesloten. Wat dat betreft begint het verhaal vlot en sterk, maar dan verliest het wat vaart.

Thema’s als verlies, rouw, macht en machtsmisbruik komen aan de orde.

Een magiërs handleiding voor defensief bakken hinkelt op 2 gedachtes, een kinderboek of YA. En het is het allebei net niet. Maar voor jonge goede lezer die spannende boeken leuk vindt en eens een uitstapje naar fantasy wilt maken dan is dit een goede. Of voor een YA die gewoon gedachteloos een boek over magie wilt lezen dan raad ik deze ook direct aan! Dan komen we stiekem toch nog aan een hele brede doelgroep!

Meer recensies van beachhouseboeken

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.