Een fijne winterse thriller

beachhouseboeken 31 december 2025
Deel 2 in de Brighton Mysteries-series. Het zigzagmeisje is het eerste deel.

In het Rook gordijn volgen we rechercheur Edgar Stephens. Hij probeert een dubbele moord op te lossen op van 2 kinderen. De moorden hebben iets sinisters, ze liggen samen in een ondiepe greppel met allemaal snoepjes om hun heen en een spoor naar de weg. Het doet enorm denken aan een bekend sprookje. Als dan ook nog bekend wordt dat de kinderen graag aan toneel deden en een voorkeur hadden aan de oude sprookjes van de gebroeders Grimm dan gaat al snel het onderzoek die kant op.

Het verhaal speelt zich af in het Brighton, december 1951. Er valt sneeuw maar er is absoluut nog geen kerststemming te bekennen. Het is dan ook meer een winterboek dan echt een kerstboek.

Edgar Stephens heb je in Het zigzagmeisje goed leren kennen maar het is geen vereiste om dat boek als eerste te lezen. Voor de onderlinge verhoudingen met zijn goede vriend Max Mephisto is het wel handig om deel 1 gelezen te hebben want er wordt in dit deel niet meer verteld dan: ‘ze hebben samen in het leger gezeten.’

Elly Griffiths heeft de sfeer in het stadje en tussen de kinderen goed verwerkt. Je voelt dat iedereen bedrukt is over de moorden en ondersteboven is door bepaalde verdenkingen die er zijn. En daarbij de vrees dat de moordenaar nog steeds los loopt en nog een keer kan toeslaan.

Leuk om te lezen hoe de politie toen een moord onderzocht en wat ging dat langzaam! Niet iedereen heeft een telefoon thuis. En wilde je iemand spreken dan moest je echt gaan zoeken. Er wordt dan ook wat afgewandeld in de ijzige kou.

Een fijne winterse thriller waarmee je in dit koude weer je goed in kan verliezen!

Meer recensies van beachhouseboeken