Advertentie

Als er een boek was waar ik in 2019 enorm naar uitkeek dan was het wel het debuut van Laura Diane: Als de nacht eindigt. Dystopische Young Adult verhalen van eigen boden zijn er nou eenmaal niet veel en als er dan wel een verschijnt is dat altijd iets om naar uit te kijken. Bovendien komt Laura op Instagram (en tegenwoordig ook in de Podcast I write better than I talk, samen met Chinouk Thijssen, Astrid Boonstoppel en Pamela Sharon) altijd heel aardig en enthousiast over en dat maakt ook dat ik meteen heel graag haar boek wilde lezen. Ik las het boek binnen een dag uit en dat was niet zonder reden.

Het idee van Als de nacht eindigt sprak mij meteen toen ik erover hoorde aan. Leven in de nacht, omdat de zon overdag te verwoestend is, dat klinkt behoorlijk angstaanjagend. Wat natuurlijk ook precies het idee van een dystopisch verhaal is: een wereld schetsen waarin je voor nog geen miljoen zou willen wonen. Dat is het Californië waar de zeventienjarige Lya Marlow woont. Het leven speelt zich ’s nachts af en Lya heeft nog nooit maar een streepje zonlicht gezien. Iedereen weet dat dat gevaarlijk is, dat bewijzen de verbranden lijken wel die regelmatig op straat worden gevonden. Toch is Lya nieuwsgierig naar een leven buiten Spruce Pine en wil ze wel eens wat meer risico nemen dan altijd maar in haar vertrouwde stadje blijven en naar huis rennen zodra de klokken laten weten dat de zon bijna opkomt. Samen met haar twee vriendinnen Carli en Gwen gaat ze op avontuur en ontdekt ze dingen die ze eigenlijk helemaal nooit zou mogen weten…

Niet alleen hoofdpersoon Lya wordt goed uitgewerkt in het boek, ook de bijpersonages in de vorm van haar beste vriendinnen spelen echt een grote rol en ook hen leer je steeds beter kennen naarmate het boek vordert. Dit vind ik persoonlijk erg fijn, aangezien bijpersonages die niet zo goed zijn uitgewerkt er voor mijn gevoel altijd maar een beetje bijhangen.

Als je begint met lezen in Als de nacht eindigt dan merk je al snel dat Laura Diane gek is op onverwachte wendingen aanbrengen in haar verhaal. Er gebeurde zoveel dingen die ik niet zag aankomen. Hierdoor is de neiging om continu door te lezen erg groot, wat ook de reden is dat ik dit boek zo snel uit had: Ik moest echt weten hoe het boek zou aflopen. Helaas is het einde echt heel open, wat het een heel sterk einde maakt, maar dat je ook weer net zo hard laat verlangen naar deel twee.

Laura Diane heeft met Als de nacht eindigt een enorm goed debuut neergezet dat doet uitkijken naar nog veel meer van haar hand. Ze heeft een hele fijne schrijfstijl en is niet bang om drastische beslissingen te nemen wat betreft het boek. Dat alles is echt heel knap in een debuut en Als de nacht eindigt is zelfs één van mijn favoriete boeken van 2019 geworden.

Reacties op: Veelbelovend debuut

33
Als de nacht eindigt - Laura Diane
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker