Wat een EYE-Opener
Wat is dit boek verhelderend en verdiepend geschreven.
Het is een echte EYE-opener.
Want wat als je pijn hebt zonder duidelijke reden ?
In het boek word mij duidelijk hoe het familieverleden je gezondheid kan beïnvloeden.
Je gezondheidsklachten of lichamelijke pijnen kunnen n.l. weleens voortkomen vanuit je familie stamboom.
In het boek staan veel vragen waarvan de antwoorden mij veel duidelijkheid geven, van waaruit ze zijn ontstaan. Zo zijn er ook veel toevalligheden die eigenlijk geen toeval zijn maar voortkomen uit de ouder- of voorouder lijn. Dit is een onbewuste overdracht.
Het toont hierdoor veel overeenkomsten waarbij ik eerder niet zo snel stil zou staan.
Zo worden er ook voorbeelden genoemd, waarbij ik zelf zowel erkenning als herkenning vind. Ik herken bijvoorbeeld emoties die verweven zijn in mijn eigen systeem.
Je genen staan dan wel vast bij de geboorte, maar hoe ze functioneren niet.
Zo zijn er ook patronen die terug komen in de familielijn die niet verteld en/of erkend zijn en daardoor in het familiesysteem blijven terug komen, tot dat deze lijn doorbroken wordt.
Daarnaast werd mij duidelijk dat je stamboom ook te maken heeft met invloeden van buiten af zoals de oorlog van de vorige eeuw en economische crisissen, deze kunnen ook gezondheidsproblemen veroorzaken bij het nageslacht.
Zo geeft het mij ook veel opheldering over het opslaan in “the cloud” en het actief geheugen. Want wat nu als dit alles niet alleen van jezelf is, maar ook deels van je ouders-of grootouders ? Leef je dan eigenlijk je eigen leven of die van hun ?
Ook wat er in het heden bij je familie speelt, het zogenoemde familie effect kan je gezondheid aantasten en een lichamelijke reactie geven. Deze interne bewegingen binnen je familie zijn onbewust of onzichtbaar.
Zo heeft zelfs je naam véél meer invloed op je dagelijkse leven en je gezondheid, dit is meer dan ik ooit had gedacht. Hier besteedt de schrijfster dan ook veel aandacht aan.
Ik vind het boek mooi opgebouwd en heel goed vertaald uit het Frans. De schrijfster Élisabeth Horowitz (psychotherapeute) gebruikt veel namen van Franse afkomst, leuk detail is dat dit goed behouden is gebleven vanuit haar Franse boek ; Mon Corps Généalogique.
Daarnaast geeft ze ook veel voorbeelden van bekende acteurs en actrices zoals Keanu Reeves, Ben Affleck en Jennifer Lopez en mensen die in het nieuws geweest zijn zoals de vermiste Amy Bradley. Dit vind ik een leuke bijkomstigheid.
De schrijfster geeft je veel stof tot nadenken, door haar gestelde vragen , de aangereikte voorbeelden, door te spiegelen en gelijkenissen te vinden.
Hierdoor heeft het boek mij veel inzicht gebracht.
Lichaamsverhalen is een fascinerend boek voor iedereen die naar binnen durft te kijken om zichzelf zo te gaan helen van bestaande klachten.
Het is een echte EYE-opener.
Want wat als je pijn hebt zonder duidelijke reden ?
Je genen staan dan wel vast bij de geboorte, maar hoe ze functioneren niet.
Hierdoor heeft het boek mij veel inzicht gebracht.