Wat een inspirerend boek !

Boekenkeetje 15 februari 2026
Wat een leuk, toegankelijk, praktisch boek van Josine van Boxmeer.
Ontprikkelen is een boek voor iedereen die even uit de gehaaste maatschappij wil stappen en weer wilt gaan genieten van al het moois om zich heen, dat tot nu toe vaak onopgemerkt bleef.
We staan er vaak niet bij stil hoeveel prikkels we binnen krijgen.
Dit zijn er 11 miljoen per seconde !
Dit zijn toch wel getallen waar ik van schrok.
Wat meer rust tussendoor pakken zou ons dan ook goed doen, maar in de praktijk komt het er vaak niet van.
Je smartphone wat vaker links laten liggen, we lijken er allemaal steeds meer aan verslaafd.
Toch zou dit goed en gezond voor je brein zijn, zo kan het even ontprikkelen.
We krijgen de hele dag prikkels binnen via onze zintuigen.
Zolang de hoeveelheid prikkels in balans zijn is het prima, maar sinds de digitalisering raken we steeds meer overprikkeld, ons brein is niet ontworpen om altijd aan te staan.
Deze overprikkeling maakt ons zenuwstelsel vermoeid, we kunnen psychische klachten krijgen en een burn out ligt al snel op de loer.
Dus het wordt tijd om te ontprikkelen, van een jachtig bestaan naar een leven in balans.

Het boek Ontprikkelen is verdeeld in 3 delen, het eerste deel gaat over de theorie over prikkels en de werking van het brein.
In deel 2 vind je inspiratie en manieren om te ontprikkelen en in deel 3 vind je rustoorden waar je even helemaal tot rust kunt komen.
Het boek Ontprikkelen is heel leuk opgebouwd en nodigt uit om met leuke tips aan de slag te gaan.
Zo krijg je leuke ontprikkeltips aangereikt, met de benodigdheden, deze worden als een soort van recept benoemd en hoe je ermee aan de slag kan gaan om het juiste resultaat te behalen. Josine maakt zo van Ontprikkelen een leuke, fijne bezigheid.
En als kers op de taart geeft ze nog leuke tips om op leuke plekken te gaan Ontprikkelen.

Ik vind het boek een echte aanrader !
Neem rust, kijk regelmatig bij jezelf naar binnen, sta stil en ontprikkel...

Meer recensies van Boekenkeetje

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.