Pakkende Scandi thriller die je moet lezen!

Boeken.van.chayenne 06 januari 2026
Recensie

“ Het is de doodsvogel Sakka. Kijk hem nooit recht aan.”

De raaf (Korpen) is het eerste deel van een nieuwe Scandinavische thrillerserie van Lina Bengtsdotter, de auteur die we kennen van de geprezen Charlie Lager-reeks.

In een chique villawijk in Stockholm wordt op een lentenacht een jonge moeder doodgeschoten. Rechercheur Sakka (Sarahkka) Pienni krijgt de leiding over het onderzoek. Sakka is een intrigerend personage: ze is bipolair en heeft een complexe achtergrond die geworteld is in de Sami-cultuur. Ze is een workaholic en daardoor staat ook haar relatie op losse schroeven. Terwijl ze dieper in het leven van het slachtoffer duikt, ontdekt ze een web van geheimen, klasseverschillen en een verstikkende zwijgcultuur binnen de elite van Stockholm. Waar eerst iedereen zwijgt komt toch de waarheid aan het licht wanneer er nog een sterfgeval is.

Bengtsdotter weet je met haar vlotte en sfeervolle pen meteen mee te nemen naar de kille Scandinavische setting, die ze treffend weet te beschrijven. Juist doordat zij heeft gekozen voor een hoofdpersonage met een bipolaire stoornis, leef je sterk met haar mee en voelt het verhaal realistisch aan.
De dialogen en gedachtegang vond ik prettig om te lezen; het gaf me het gevoel alsof ik zelf een rol speelde in deze zaak.
Het is een thriller die krachtig begint met een moord en zich vervolgens ontwikkelt tot een intense zoektocht. Bengtsdotter geeft precies genoeg prijs om te laten voelen dat er iets niet klopt, zonder dat je er meteen de vinger op kunt leggen. Het plot zag ik niet aankomen, maar het is zeer goed bedacht.

De raaf is een veelbelovende start van een nieuwe serie. Het is een gelaagde thriller die uitblinkt in karakterontwikkeling en sfeer.

Meer recensies van Boeken.van.chayenne