Wauw! Mooi debuut!
Recensie
Vrijstaat is het eerste deel uit de nieuwe Kirseberg-thrillerreeks, geschreven door de Zweedse onderzoeksjournalisten Lena Sundström en Jens Mikkelsen. Het boek werd in 2024 bekroond als beste Zweedse thrillerdebuut.
Het verhaal begint met de mysterieuze dood van de Malmöse prominente vrouw Rebecca Rönn, haar lichaam wordt gevonden na dagen van vermissing. De politie concludeert snel dat het om een roofmoord gaat, maar twee journalisten zien aanwijzingen voor iets veel groters.
Sven, journalist bij een ochtendkrant, vermoedt dat Rebecca informatie had die haar leven kostte.
Anne, buitenlandcorrespondent en Sven’s jeugdliefde, raakt parallel betrokken bij de zaak nadat ze impulsief een oud pand koopt en haar verleden met Sven herontdekt. Samen duiken ze dieper in een zoektocht die hen naar duistere onthullingen leidt, waarbij de waarheid veel verder lijkt te reiken dan een simpele moordzaak.
Dit boek is sterk en boeiend, met interessante personages en een complex plot dat verder gaat dan een standaard politiezaak. Het biedt een solide mix van thriller en sociale thematiek, waardoor het een goed begin is van een serie. We lezen vanuit Sven en Anne dit geeft het verhaal een mooie touch! Ik kon me helemaal inleven in de personages, vooral in het ontrafelen van alle details die leidden tot de ontknoping van het verhaal. Ik vind dit een knap geschreven boeken waarin alle eindjes aan het einde samenkomen. Een heel mooi begin voor een nieuwe scandi thrillerserie!
‘Vrijstaat’ is een verrassend en ambitieus debuut, combineert journalistieke diepgang met thrillerelementen. De realistische sfeer en karaktergedreven plot creëren een boeiende leeservaring. De spanning komt voort uit de zoektocht naar de waarheid achter de dood van een socialite en de obstakels die de hoofdpersonen daarbij tegenkomen.