Ingrijpend en intens verhaal!

Boeken.van.chayenne 05 december 2025
Recensie

Geheimen en taboes
Lucy heeft jarenlang gezwegen en geheimen met zich meegedragen, maar nu is het tijd om de waarheid te vertellen.
Na de scheiding groeit zij op bij haar moeder en verblijft zij regelmatig bij haar grootouders. Dit zou een veilige en plezierige periode moeten zijn. Helaas blijkt Lucy een geheim met haar grootvader te delen een geheim dat onder geen beding naar buiten mag komen.
Wanneer Lucy ouder wordt, beseft zij: “Dit is verkeerd.” Toch blijkt het moeilijk om geloof te vinden. Ze doet alles wat in haar macht ligt om het bestaande taboe te doorbreken.

Uitgeverij Calidris vroeg mij of ik interesse had om dit verhaal te lezen. Ik hoefde daar geen moment over na te denken.
Het is een dun boek, maar het bevat een bijzonder ingrijpend en indringend levensverhaal.

Het boek doorbreekt het taboe rondom misbruik specifiek misbruik binnen de familie. Het is een uiterst confronterend thema.
Ik schrok dan ook van de cijfers: volgens een schatting van het Nederlands Jeugdinstituut maakt één op de zes meisjes en één op de zes jongens vóór hun zestiende seksueel misbruik mee door een familielid.

De schrijfstijl is toegankelijk en vloeiend, waardoor ook jongeren dit verhaal goed kunnen lezen en begrijpen. Doordat het vanuit de ik-vorm is geschreven, werd ik als lezer intensief meegenomen in Lucy’s ontluisterende relaas.

Ik vind het waardevol dat dergelijke verhalen onder de aandacht worden gebracht. Door deze openhartige getuigenissen hoop ik dat situaties als deze in de toekomst minder vaak zullen voorkomen.

Meer recensies van Boeken.van.chayenne

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.