De bibliotheek van Parijs
Ik hou van historische boeken en van verhalen waarin Parijs een rol speelt. Één plus één is twee! Ik was daarom ook heel blij toen ik dit boek mocht recenseren voor Luiting- Sijthoff. En wat heb ik genoten!
Odile Souchet begint aan haar nieuwe baan als bibliothecaresse bij de Amerikaanse bibliotheek van Parijs. Ze zit op haar plek, geniet van elke werkdag en sluit vriendschap met collega Bitsi en de Engelse Margaret. Maar alles verandert wanneer de oorlog uitbreekt en de Duitsers Parijs bezetten
Als lezer zette ik in het begin mijn vraagtekens bij de verhaallijn van Lily. Wat had zij met Odile en de bibliotheek te maken? Charles werkt daarin traag naar de ontknoping toe, maar doet dit wel op zo'n manier, dat je als lezer nieuwsgierig blijft. Lily's verhaal is uiteindelijk relevant om het héle verhaal van Odile te vertellen. Wel vond ik het aantal personages in het verhaal soms warrig. Al die meneren en mevrouwen, ik kreeg er geen zicht op. Dat was voor mij het enige minpuntje van dit boek
Het verhaal is indrukwekkend, vooral omdat het geschreven is rond waargebeurde feiten en personen. Als lezer ging ik terug in de tijd, naar de tijd van oorlog en verraad en kreeg ik een goede indruk van het leven toentertijd. Ik zou me echter nooit kunnen voorstellen hoe het is om een oorlog mee te maken. Daarom is het goed dat boeken als deze bestaan. Niet alleen om de bekende, maar ook de onbekende verzetshelden te eren. Opdat we nooit vergeten
Dankjewel @lsamsterdam voor dit recensie exemplaar!