Magisch en tragisch
'Eergevoel werkt als een tweesnijdend zwaard. Loyaliteit was de ene kant. De keerzijde was wraak.'
Bij Hebben werd een leesclub georganiseerd, toen ik vernam waar dit verhaal over ging, was ik direct verkocht.
Die cover, ik vind hem zo mooi!
'Een geheim is als een duif, zodra die uit je hand komt, vliegt hij waarheen hij wil.'
We maken kennis met drie dames (Huda, Rania en Ally), die hele andere levens lijden/leiden en die tezamen komen in Bagdad.
Drie hele diverse situaties en één ding gemeen: ze willen veilig zijn.
'De waanzin rolde zijn smerige tentakels uit in haar gedachten.'
Wat een ontzettend bijzonder boek is dit. Als er in een boek een inkijkje in cultuur wordt gegeven, dan wil ik mezelf onderdompelen in die wereld. Dat is zeker waargemaakt in dit boek.
Het idee, stel je voor, wat je buiten alleen kunt spreken omdat je overal wordt afgeluisterd. Elke dag balanceren op een mega hoog koord, hoe lang hou je dat als mens vol?
Zal je er ooit aan wennen, als je niet beter weet? Nog maar te zwijgen over dat je wordt ingezet als spion om achter informatie te komen, waar je iemand schade mee kunt berokkenen.
Je hele leven bukken onder een regime, waar angst en een gebrek aan vertrouwen centraal staat. Vecht je voor je eigen gezin?
Hoewel het boek wat voortkabbelt, zit er door de beeldende schrijfstijl geen extreme vaart in. Je kunt dit als lezer als fijn maar misschien ook als overbodig ervaren. Heel afhankelijk per persoon.
Toch raad ik je dit boek aan, het is leerzaam. Je gaat je leven enorm waarderen, we zijn hier zo vrij. In mijn ogen heeft het Midden-Oosten soms iets magisch, dat heb ik ook met het koffielezen ervaren, rituelen van oudsher die van generatie op generatie worden overgenomen.
Kernwoorden: beangstigend, informatief, spannend, beeldend.
Bedankt Hebban en Uitgeverij Mozaïek voor deze leesclub!