Spannende ecothriller

Bookstagram_byilse Bookstagram_byilse
19 mrt 2025

Toen Janine me vroeg om mee te doen aan de reading train voor haar ecothriller ontworteling hoefde ik niet lang na te denken. Ik heb van tevoren eerst beproevingen gelezen zodat ik het personage Lara alvast kon leren kennen. Deze maand (september) is het dus mijn beurt en lezen jullie onderstaand mijn recensie. Bedankt @auteurjaninekeijser !

Dit verhaal draait opnieuw om Lara, jurist, journalist en wereldverbeteraar. Ze heeft een fijne relatie met Sebastian. Wanneer ze Remco ontmoet die een organisatie runt voor inheemse gemeenschappen in Zuid-Amerika krijgt ze een kans die ze niet kan laten liggen. Hij vraagt haar om in de Amazone onderzoek te doen naar een natuurreservaat dat bedreigd wordt. Voor Lara, die altijd al deze droom heeft gehad, is de keuze snel gemaakt. Ze reist af met Lukas, een medewerker van Remco, en samen trekken ze met gids Tiago richting de inheemse bevolking.

Ondertussen houdt Lara contact met haar tweelingzus Jacky, die vanuit huis meer informatie probeert te achterhalen. Al snel blijkt dat er Nederlanders betrokken zijn bij dubieuze werkzaamheden, waaronder de aanleg van grote havens. Wie nog te vertrouwen is, wordt steeds onduidelijker. Wanneer Lara thee drinkt die hallucinaties oproept, weet ze helemaal niet meer wat echt is en wat niet. Is de situatie nog ernstiger dan ze ooit had kunnen vermoeden?

Deze ecothriller heeft me weer stof tot nadenken gegeven. Het probleem van ontbossing en de gevolgen hiervan is een heel actueel onderwerp en wordt heel mooi belicht. Ik heb ook wel even een traantje moeten wegpinken toen er dieren werden afgemaakt om niks. Ook vond ik het stuk over de jaguar heel pakkend en mooi beschreven, vooral omdat Lara daar een diepere connectie mee voelde.

Je ziet dat er veel onderzoek in dit boek is gedaan door de beeldende beschrijvingen van de inheemse bevolking en hoe het leven in het Amazonegebied eruitziet. Het is een heel pakkend boek met een diepere laag. Als je dit boek hebt gelezen, besef je weer hoe wreed de wereld eigenlijk is en dat je er zelf altijd een stukje aan kunt bijdragen om het beter te maken.

Janine, je hebt weer een prachtig boek afgeleverd. Ik was ook met deze weer flink onder de indruk en heb hem binnen een middag uitgelezen.

Meer recensies van Bookstagram_byilse