Verwerkingsproces
Sara, 17 jaar, woont samen met haar vader en hond Spot in een klein dorp, waar niet veel te beleven valt. Elke dag lijkt op de vorige, zonder echte hoogtepunten. Tot die routine doorbroken wordt door de schoolopdracht ‘Nature versus nurture’, waardoor het verlies van Sara’s moeder opnieuw keihard naar boven komt. Haar façade van “alles is oké” begint te wankelen. Het verdriet en de leegte die haar moeder achterliet, maken zich weer van haar meester. Bij haar vader kan ze niet terecht, want hij kan niet praten over hun verlies. Gelukkig kan ze wel op haar beste vriendinnen Noor en Ayse rekenen.
Wanneer haar oude jeugdvriendin Jen plots terugkeert naar het dorp, komen er verwarrende gevoelens bij Sara op. Ze voelt zich door Jen begrepen en wordt verliefd op haar, wat de emotionele rollercoaster die ze doormaakt nog intenser maakt.
🔵 Het boek wisselt soms tussen heden en verleden en biedt zo een volledig beeld van Sara’s verwerkingsproces. We voelen als het ware haar verdriet en maken haar worsteling met het verlies mee. Thema’s als rouw, vriendschap en liefde in het leven van een tiener worden in dit verhaal op een behapbare manier behandeld.
🔵 Swagerman zette met haar realistische en emotionele schrijfstijl een mooi verhaal neer over Sara’s innerlijke wereld.
‘𝐷𝑒 ℎ𝑒𝑙𝑓𝑡 𝑣𝑎𝑛 𝑚𝑖𝑗’ 𝑖𝑠 ℎ𝑒𝑡 𝑒𝑒𝑟𝑠𝑡𝑒 𝑏𝑜𝑒𝑘 𝑖𝑛 𝑑𝑒 “𝐽𝑖𝑗 𝑑𝑜𝑒𝑡 𝑒𝑟𝑡𝑜𝑒”-𝑟𝑒𝑒𝑘𝑠 𝑣𝑎𝑛 𝑢𝑖𝑡𝑔𝑒𝑣𝑒𝑟𝑖𝑗 𝐾𝑙𝑢𝑖𝑡𝑚𝑎𝑛, 𝑒𝑒𝑛 𝑠𝑒𝑟𝑖𝑒 𝑑𝑖𝑒 𝑚𝑎𝑎𝑡𝑠𝑐ℎ𝑎𝑝𝑝𝑒𝑙𝑖𝑗𝑘𝑒 𝑡ℎ𝑒𝑚𝑎’𝑠 𝑜𝑛𝑑𝑒𝑟 𝑑𝑒 𝑎𝑎𝑛𝑑𝑎𝑐ℎ𝑡 𝑏𝑟𝑒𝑛𝑔𝑡 𝑒𝑛 𝑤𝑎𝑎𝑟𝑖𝑛 𝑗𝑜𝑛𝑔𝑒𝑟𝑒𝑛 𝑧𝑖𝑐ℎ𝑧𝑒𝑙𝑓 𝑘𝑢𝑛𝑛𝑒𝑛 ℎ𝑒𝑟𝑘𝑒𝑛𝑛𝑒𝑛.