Zachtjes openbloeien

Carolineleessst Carolineleessst
24 mrt 2026

De ruige kust van Bretagne vormt het decor van een verhaal dat zachtjes openbloeit. François, manege-eigenaar en eerder teruggetrokken man, vindt tijdens een van zijn ritten te paard een jonge vrouw aan de voet van een rots. Bewusteloos, stil, kwetsbaar. Hij redt haar en biedt haar een veilige plek om aan te sterken. Zonder druk, zonder vragen.

De vrouw, Elsa, heeft een verleden waarover ze niet wil praten. Terwijl ze op de manege verblijft, komt ze stukje bij beetje tot rust, geholpen door de natuur, de paarden en de stille aanwezigheid van François. Ook hij draagt zijn littekens en precies daarin vinden ze elkaar. Twee gebroken zielen die niets van elkaar vragen, maar elkaar toch iets geven: ruimte, vertrouwen, een nieuw begin.

Het verhaal wisselt af tussen de perspectieven van Elsa en François, in korte hoofdstukken die je moeiteloos meenemen. Je voelt echt wat er in hen omgaat: hun angsten, aarzelingen en hoop. De toon van het boek is ingetogen en zacht. Er is weinig actie in de klassieke zin van het woord, maar je voelt voortdurend beweging van binnenuit. De emotionele groei, het aftasten van grenzen en het zoeken naar verbinding maken het verhaal kwetsbaar en echt, alsof je als lezer heel dichtbij mag komen.

Soms voelde het tempo voor mij wat traag, maar net dat past bij de sfeer van het verhaal: niets forceren, alles op het ritme van de personages.

Het boek doet denken aan de schrijfstijl van Mélissa Da Costa, dat warme, gevoelige genre waarin je helemaal kunt verdwijnen. Toch geeft Manel er haar eigen, sobere en rake toon aan.

Een aanrader voor wie houdt van verstilde verhalen die traag tot bloei komen. Een mooi zomerboek.

Meer recensies van Carolineleessst