Intrige in de heuvels
Dit bijna 100-jarige debuut van de Franse schrijver, Jean Giono, is literatuur van de bovenste plank.
In prachtige, beeldrijke en poëtische zinnen bouwt Giono de spanning langzaam op.
Het hoofdpersonage is de natuur, en ze heeft het niet goed met de mens voor! Het eeuwige geplunder en de vernietigingen beu, is zij uit op wraak. En dat zullen de 13(!) inwoners van het piepkleine dorpje Les Bastides Blanches geweten hebben. Les Bastides Blanches, ligt tussen de heuvels, daar waar ‘het vel van de aarde zich in dikke vetrollen plooit.’
Het begint allemaal als de dorpsoudste, Janet, op sterven ligt. De jongste inwoner, Marie, wordt ernstig ziek, de waterbron droogt op, een grote brand komt in sneltempo op hun huizen afgestormd.
Samen proberen ze het tij te keren, ze voeren een immense strijd tegen het vuur, de heuvel, de stenen, de wind, de planten. Door Giono beschreven als wezens van vlees en bloed, bovennatuurlijk en oppermachtig.
Ondanks de onheilspellende toon van het verhaal, is het einde toch hoopgevend. Een nieuw begin is mogelijk.
‘Heuvel’ werd uitstekend vertaald door Kiki Coumans. We kunnen alleen maar hopen dat zij ook haar tanden mag zetten in de vele andere pareltjes van Giono. Het is onbegrijpelijk dat er tot hiertoe nog zo weinig vertaald is van zijn fantastische oeuvre.