In ons gezin is alles perfect. Althans, dat is wat we je willen laten geloven…

Debby 28 oktober 2025
Noa groeit samen met haar oudere zus Diede op in een ogenschijnlijk gelukkig gezin. Maar haar moeders obsessie voor perfectie drukt een stempel op haar jeugd.
Jaren later runt Noa samen met haar moeder een exclusieve tweedehandswinkel. Wanneer haar moeder moet revalideren na een ongeluk, moet Noa het bedrijf draaiende houden. Haar wereld staat op zijn kop wanneer ze een mysterieus briefje vindt. Al snel ontdekt ze dat niets in haar leven is wat het lijkt. Wat gebeurt er als de façade van perfectie begint af te brokkelen?

In het boek volgen we het gezin van Noa. Je zou ze het ideale Instagam-gezin kunnen noemen, want naar de buitenwereld toe lijkt alles perfect te zijn. Maar achter gesloten deuren hebben we te maken met een moeder met psychische problemen die haar dochters terroriseert omdat alles moet verlopen zoals zij het wil. We zien een vader die zich verschuilt achter zijn werk om niet te moeten omgaan met de grillen van zijn vrouw. En ondertussen probeert Noa alles perfect te houden. Het is een goed boek voor wie geïnteresseerd is in psychologische spanning. Hanneke schrijft ook in een zeer vlotte schrijfstijl, het boek leest dan ook vlot weg. In de verschillende hoofdstukken wordt de thuissituatie van Noa omschreven afwisselend met de therapiesessies die ze volgt. Door die sessies komen we meer en meer te weten over hoe de vork nu eigenlijk in de steel zit. Het einde was voor mij dan misschien iets te voorspelbaar waardoor de spanning wat weg viel.

De perfecte dochter stond op de longlist voor de Max Gouden Vleermuis 2025 voor de beste Nederlandstalige thriller van het jaar. Jammer genoeg haalde ze het niet tot de shortlist. Maar dit neemt niet weg dat dit een goed geschreven thriller is. Ze had dan ook heel wat geduchte concurrentie van oa. Wouter Dehairs en Björn van den Eynde, die uiteindelijk met de hoofdprijs ging lopen.

Meer recensies van Debby