Van dag en nacht

DeniseM 22 december 2025
Menno heeft zijn droombaan: werken in de muziek. Vroeger droomde hij van grote festivals, maar sinds zijn ongeluk zit dat er helaas niet meer in. Wanneer er een nieuw festival in de stad wordt georganiseerd, stemt hij er toch mee in om in de organisatie te stappen.
Cas is popjournalist en meteen enthousiast wanneer er in de buurt een nieuw festival wordt georganiseerd. Hij regelt een interview met de organisatie en hoopt op die manier scoops te krijgen. Als Menno het interview met Cas moet doen, slaat er meteen een vonk over. Menno heeft een geheim dat hem zijn baan kan kosten als het uitkomt, en Cas heeft een neus voor zaken die het daglicht niet mogen zien...

Van dag en nacht is het vierde deel uit de serie Vanuit liefde. De boeken zijn ook goed los te lezen. In Van dag en nacht lezen we afwisselend vanuit Cas en Menno. Menno heeft voor de buitenwereld alles op orde. Wat veel mensen niet weten, is dat hij met een geheim leeft dat hij met niemand durft te delen. Daarnaast heeft hij veel last van zenuwpijnen na een ongeluk dat hij jaren eerder heeft meegemaakt. Hij houdt de schijn op, maar wat niemand weet, is dat hij soms niet eens kan opstaan van de bank. Cas is popjournalist en vastbesloten de grootste scoops binnen te halen. Ook hij heeft een verleden waar hij niet graag over spreekt. Zijn vader heeft hem uit huis gezet nadat hij hem betrapte toen hij met een vriendje aan het zoenen was. Zijn broer heeft altijd de kant van hun vader gekozen en met beiden heeft hij al lange tijd geen contact meer.

Wanneer Cas en Menno elkaar ontmoeten, heerst er meteen spanning. Menno houdt iedereen op afstand en probeert dit ook bij Cas te doen. Zijn norse, afstandelijke houding zorgt er alleen maar voor dat Cas vastbesloten is te onderzoeken wat maakt dat Menno zo’n muur om zich heen heeft opgebouwd. Wat volgt is een zoektocht naar elkaar, naar zichzelf en naar de liefde tussen de twee. Dit gaat niet zonder slag of stoot; beide mannen dragen pijn uit het verleden met zich mee. Lukt het de twee om elkaar toe te laten?

Veldkamp heeft een vlotte schrijfstijl. Menno en Cas zijn elkaars uitersten en lijken ogenschijnlijk daarom perfect bij elkaar te passen. Doordat je afwisselend vanuit beide perspectieven leest, krijg je veel mee van de gedachten en gevoelens van beide mannen. Omdat je in de loop van het boek steeds meer leert over hun verleden, begrijp je hun keuzes en standpunten beter. Al snel gunde ik beide mannen het beste. In het boek komen verlies, vriendschap en rouw aan bod. Daarnaast draait het verhaal natuurlijk om (de zoektocht naar) liefde. Er komen een aantal steamy scènes in voor, maar dit heeft voor mij zeker niet de overhand. Ik heb genoten van Van dag en nacht en hoop op nog vele delen in deze reeks. Vanuit liefde 2 staat hier al even in de kast en na het lezen van dit boek ga ik die er snel bij pakken!

Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Meer recensies van DeniseM

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.