Vrijstaat

DeniseM DeniseM
1 apr 2026

Wanneer het lichaam van beleidsmaker Rebecca wordt gevonden, denkt de politie in eerste instantie aan een roofmoord. Journalist Sven ontdekt dat het slachtoffer wellicht moedwillig om het leven is gebracht, doordat zij over informatie beschikte die niet naar buiten mocht komen. De politie ziet de zaak als opgelost en dus staat Sven er alleen voor. Buitenlandcorrespondent Anne verhuist na haar scheiding naar Malmö. Sven en Anne, die elkaar uit hun jeugd nog kennen, besluiten samen in de zaak te duiken. Al snel raken ze verwikkeld in een zoektocht naar de waarheid, die een stuk complexer en gruwelijker is dan ze hadden kunnen voorspellen...

Vrijstaat is het eerste deel van de Kirseberg-serie. We maken kennis met Sven en Anne, twee jeugdliefdes die beiden hun eigen weg zijn gegaan en elkaar bij toeval weer tegenkomen. Beiden denken dat er meer aan de hand is met de mysterieuze dood van Rebecca. Samen besluiten ze op onderzoek uit te gaan en de waarheid boven tafel te krijgen. Deze waarheid laat zich niet makkelijk zien en al snel raken de twee verzeild in een machtsspel. Het boek raakt aan actuele thema’s, zoals vluchtelingenproblematiek en machtsposities, wat het verhaal net een beetje extra geeft.

In het boek lezen we vanuit de perspectieven van Sven en Anne en hoofdzakelijk over het onderzoek dat beiden uitvoeren. Tegelijkertijd delen Sven en Anne een verleden en komt de lezer daar gedurende het boek ook meer over te weten. De twee stuiten op wat tegenslagen, waardoor je als lezer de nodige wendingen en plotwendingen meemaakt. Er heerst een continue spanning, zonder dat de lezer op het puntje van zijn stoel zit. Het verhaal zit echter zo goed in elkaar dat je als lezer wilt weten hoe het precies in elkaar steekt, wat maakt dat je blijft doorlezen. Sven en Anne worden gedurende het boek goed uitgediept, waardoor je het gevoel krijgt hen echt te leren kennen. De auteurs zijn zelf ook werkzaam als journalist, wat maakt dat de personages echt aanvoelen en hun werk ook realistisch overkomt.

Sundström en Mikkelsen hebben een vlotte schrijfstijl waarbij het boek in toegankelijke taal is geschreven. De wisselingen in perspectief en de actuele thema’s maken dat je het boek uit hebt voor je er erg in hebt. Zelf heb ik van dit debuut genoten en kan ik niet wachten tot het tweede deel in deze serie verschijnt!

Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Meer recensies van DeniseM