Een wijs boek

Eelke Pol 23 december 2025
‘Een schitterend gebrek’ is een boek waar je even in moet komen. Bij de eerste 50 bladzijden wist ik niet waar het boek heen zou gaan en kon ik geen hoogte krijgen van het boek. Maar toen viel het kwartje. En hoe. Het verhaal is meeslepend en, zo begreep ik achteraf bij het lezen van de verantwoording, ook op feiten gebaseerd. Heel bijzonder. Het boek bevat veel mooie inzichten over de liefde en (daarmee) ook over het leven. Centrale thema’s zijn o.a. verleden en heden, verwachtingen en ervaringen, trouw en ontrouw en verborgenheid versus waarheid. En dat allemaal rond het thema ‘liefde’. Bijzonder hoe Japin dat weet te verbinden aan metaforen zoals het nieuwe land Amerika in relatie tot het ‘oude’ Europa, de functie van ‘voile’ als masker maar ook aan de rol die een prostituee ‘speelt’. En tussendoor leer je een en ander over het levendig Amsterdam in de 18e eeuw, waarbij voor mij vooral de plek van het Spinhuis echt nieuw was. Ik heb Japin leren kennen via ‘De overgave’, dit boek is wat filosofischer en heeft minstens zo’n mooie verhaallijn. Een absolute aanrader.

Meer recensies van Eelke Pol

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.