diepgravend historisch drama met de spanning van een crime-verhaal, waarin de zoektocht naar de waarheid over Tessa's lot de lezer tot de laatste pagina in zijn greep houdt.

Eemleest Eemleest
8 mrt 2026

“Het punt is dat mensen in een oorlog de meest onbegrijpelijke dingen doen. Ze doen ondenkbare dingen als ze denken dat ze daarmee hun leven kunnen redden, of dát van hun dierbaren. Maar ík kende haar, ik kende haar beter dan wie dan ook”

In De schok van het licht herinnert Lori Inglis Hall ons eraan dat oorlogsvoering niet over de technologie van bommen of drones gaat. Het draait om het onmetelijke menselijke leed dat als een onzichtbaar gif door generaties heen sijpelt. Hall slaagt er in om te laten zien hoe maatschappelijke rollen – of die nu opgelegd zijn door stand, beroep, sexualiteit, gender of plaats in het gezin – bepalend zijn voor de keuzes die we maken in chaotische tijden.

De hoofdrol is weggelegd voor de tweeling Tessa & Theo; hun verbondenheid vormt de rode draad. In het eerste gedeelte van het boek volgen we Tessa op haar missie vanuit MI6 als spion in Frankrijk, terwijl haar broer Theo ternauwernood als RAF-piloot de invasie van Normandië overleeft.
We zien Theo in het tweede deel worstelen in het naoorlogse Engeland met zijn leven. In het laatste deel krijgt Theo een maatje uit onverwachte hoek en baadt, na zestig jaar duisternis, de waarheid over Tessa in het licht.

💡 Wat mij betreft een ongekunsteld historisch drama met de spanning van een thriller.
Ik ben er doorheen gevlogen!

Meer recensies van Eemleest