Advertentie
    Eline Huls Hebban Recensent

Fans hebben er lang op moeten wachten en jarenlang was het ook nog maar de vraag of het boek ooit nog gepubliceerd zou worden. Nadat een deel van het manuscript uitlekte stopte Stephenie Meyer met het schrijven. De hoofdstukken die ze al had werden op haar site gepubliceerd. Terwijl fans hoopten op meer, zette Meyer het project in de ijskast. Ze zou pas verder schrijven als iedereen het vergeten was.
Toch bleef ze zich er bewust van dat fans nog altijd op Midnight Sun zaten te wachten. In het voorwoord van Leven en Dood, een jubileumeditie waarin ze het wereldberoemde verhaal herschrijft ter ere van het 10-jarige jubileum, verontschuldigde ze zich al dat deze nieuwe versie niet Midnight Sun was. Naar eigen zeggen bleef zelfs haar moeder er regelmatig om vragen. 15 jaar na het verschijnen van Twilight is het dan zover. Fans kunnen nu het eindelijk Edwards kant van het verhaal lezen.

Het boek is wederom vertaald door Maria Postema, die ook al eerdere delen uit de reeks vertaalde . Elise Kuip hiel bij de vertaling.

Stephenie Meyer (1973) debuteerde in 2005 met het eerste deel in de Twilight serie. Ze schreef vier boeken en een novelle voor deze serie. Ook verscheen er een complete encyclopedie over de reeks vol met achtergrondinformatie. Verder verschenen er van haar nog de sciencefiction roman Zielen en de thriller De Chemicus.

Wat meteen opvalt is dat het boek aanzienlijk dikker is dan het origineel. Zo’n 300 pagina’s extra heeft Meyer gebruikt om het verhaal van Edward op te schrijven. Daar valt veel voor te zeggen. Edward is veel poëtischer dan Bella en dat is terug te zien in zijn gedachten. Daarnaast kan Edward ook de gedachten van iedereen horen, Bella’s gedachten uitgezonderd. Ook hier wordt veel aandacht aan besteed.

Een groot deel van de gebeurtenissen in de boeken overlappen elkaar. Niet zo gek, aangezien Bella en Edward veel tijd samen doorbrengen. Edwards kant van het verhaal is in bepaalde scènes een interessante aanvulling en geeft het dan net dat kleine beetje extra. Meyer laat in deze scènes zien dat ze in al die jaren ook gegroeid is als schrijver. Het zit allemaal veel beter in elkaar.
Er zijn ook veel nieuwe scènes waarin Edwards band met zijn familie helder beschreven wordt. Je leest hoe hij worstelt met zijn gevoelens voor Bella en leert zijn familie beter kennen. Zijn zus Alice heeft de gave om de toekomst te kunnen zien op basis van besluiten die mensen nemen. Dit zorgt voor leuke interactie tussen haar en Edward.

De extra pagina’s in Midnight Sun kennen echter ook een groot nadeel. Edward raakt regelmatig in gedachten verzeild. Hij loopt al zo’n 100 jaar rond op de aarde, waarvan het grootste gedeelte als vampier, en heeft in al die jaren aardig wat herinneringen gemaakt waar hij de lezer veelvuldig deelgenoot van maakt. Daar zitten een hoop interessante dingen tussen, maar soms worden deze scènes zo uitgebreid beschreven dat je haast vergeet waar je eigenlijk in het verhaal zit en dat is zonde.

Al met al is Midnight Sun een mooie aanvulling op de serie waar fans blij mee zullen zijn.

Reacties op: Mooie aanvulling voor de fans

107
Midnight sun - Stephenie Meyer
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners