Advertentie

Deze dagen wordt er veel aandacht aan ” Market Garden” besteed. Natuurlijk kon ik niet achterblijven. Al hoewel ” Een brug te ver” er van jongs af aan al in was gestampt. Veel interesse in de Vaderlandse geschiedenis dus werden en worden ” een brug te ver” hier jaarlijks bekeken en soms het boek herlezen.

Het boek ” Een brug te ver ” van Cornelius Ryan is dan ook een boek uit de oude doos, jaren 70. Een boek waar je echt goed voor moet gaan zitten en je niet even zomaar tussendoor leest.

Het boek verhaalt Operatie Market Garden waarvan de Slag om Arnhem een sleutelmoment was uit september 1944 in de Tweede Wereldoorlog. Ryan deed grondig bronnenonderzoek om een zo accuraat mogelijk beeld te geven van de gebeurtenissen voor en tijdens de slag om de brug, en liet zich daarbij onder meer adviseren door een belangrijke getuige uit het Duitse leger, Wilhelm Bittrich. Hij interviewt verder honderden mensen van alle betrokken kanten en nationaliteiten die samen een uitstekend beeld geven van de situatie rond Market Garden.

Het gedetailleerde, goed geschreven verhaal over het ongebruikelijk gewaagde plan van Montgomery om een ​​weg door Nederland naar Duitsland te forceren en de oorlog tegen Kerstmis te beëindigen, en hoe dat plan mislukte. Montgomery, zichzelf verdedigend, wees erop dat de geallieerden 90% van hun doelstellingen bereikten…

Het boek geeft zeer gedetaileerd weer wat er aan voor af ging, de voorbereidingen, de landingen en uiteraard de Heksenketel die er ontstond. Tevens zijn er in het boek kaarten- mappen die exact aangeven wie waar moest landen en wat het verdere plan was. Ook bevat het boek vele zwart – wit foto´s van de Slag om Arnhem. Soms best wel schokkende foto´s. Achter in het boek een foto overzicht van de Nederlanders die een rol speelden is deze ” Market Garden”, die eigenlijk de bevrijding van Nederland moest brengen, maar het bracht echter de meest bloedige periode van WWII in Nederland aan, alleen vanwege een eigenwijze Monty die zijn plan doorzette….

Samengevat : Wie een compleet boek wil met wat er nu echt gebeurde is dit boek zeker aanrader.

Reacties op: Indrukwekkend

10
Een brug te ver - Cornelius Ryan
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker