Gruwelijke details

EMBV 23 mei 2022
Reinhard Heydrich was iemand waar ik nog niet van gehoord had, toen dus een boek van hem onder mijn aandacht werd gebracht was ik wel nieuwsgierig. Je bent tenslotte nooit te oud om wat bij te leren.

Reinhard Heydrich was een Duits nazileider en Reichsprotektor van Protectoraat Bohemen en Moravië tijdens de periode van nazi-Duitsland (1933-1945). Vanwege zijn wreedheid had Heydrich ook de bijnamen de Slager van Praag, het blonde beest en de beul. Hij kwam in de oorlog bij aanslag op zijn leven om, dat is een korte beschrijving van deze man.

Dit boek over hem gaat echter veel verder dan een beschrijving van zijn leven. Het boek gaat tot in detail over de gruweldaden waarvoor Heydrich verantwoordelijk kan worden gehouden. Ver voor het begin van Tweede Wereldoorlog was de Nazi partij al behoorlijk bezig mensen uit de weg te ruimen en men schroomde niet eigen mensen die anders geaard etc. waren ook het zwijgen op te leggen. Als je het boek leest veelal uitgedacht en in de doofpot gestopt door Heydrich.

Het boek leert ons ook dat sommige plannen van Hitler en consorten al ver van te voren op papier waren uitgewerkt en bij velen bekend was, waaronder ook het binnenvallen van o.a. Nederland en België..Maar ook de plannen voor Rusland waar al bekend terwijl Duitsland zogenaamd met Rusland samenwerkte… Je vraagt je toch af waarom er nooit op tijd is ingegrepen.. Simpel gedacht zou dat veel menselijk leed hebben voorkomen. Men zal wel voor hun eigen leven gevreesd hebben. Heydrich komt in het boek namelijk nogal meedogenloos over. Het blijkt dat Heydrich in heel Europa wel een vinger in de pap had of wilde hebben. Hij komt dan ook behoorlijk arrogant over. Dat er mensen waren die hem na het leven stonden is niet meer dan logisch. Hij bezweek aan verwondingen die hij opliep tijdens een aanslag (Operatie Anthropoid) door de Tsjech Jan Kubiš en de Slowaak Jozef Gabčík. Er volgden bloedige represailles en een massamoord tegen de Tsjechische bevolking. Hele dorpen werden gewoon weg uitgemoord..

Het boek is geen gemakkelijk boek om te lezen vond ik, het is een enorme opsomming aan feiten. Data en getallen vliegen je om de oren. Het verslag van wat de verschillende Einsatsgruppen zoals uitspookten maken je stil. Het ongelofelijke aantal vermoorden Joden dat genoemd wordt, en hoe de Duitsers dat ook vol trots mededeelde aan Hitler. Ja dat is misselijkmakend. Een echt boek voor doorzetters met een interesse voor de Tweede Wereldoorlog.

Meer recensies van EMBV