Indrukwekkende roman
Je zou kunnen denken dat ‘Een kamer vol lichtjes’ de zoveelste roman over de Tweede Wereldoorlog is, maar dat is hij allesbehalve. Dit indrukwekkende verhaal gaat over Anneliese Linden, die bij de Hollandsche Schouwburg werkt en probeert zo veel mogelijk Joodse kinderen uit de handen van de nazi’s te redden, maar haar eigen zoon kwijtraakt aan de Duitsers. Wat er daarna met hem gebeurt, weet ze niet tot ze jaren laren opeens bezoek krijgt van een onbekende vrouw… En dan wordt het verhaal pas écht interessant. Maar het is niet alleen interessant. Ik vond het ook leerzaam, want het stukje geschiedenis dat centraal staat en waarin Henriëtte Pimentel een sleutelrol speelt, was voor mij tot nu toe onbekend. En dat een Amerikaanse schrijfster dat zo goed en waarheidsgetrouw voor het voetlicht weet te brengen, zegt heel wat over Dobson, die om research te doen voor dit verhaal speciaal afreisde naar Nederland. Namelijk dat Dobson, die wat mij betreft tot de top van christelijke auteurs behoort, met deze nieuwe roman opnieuw bewijst dat ze die positie dubbel en dwars verdient!