De weg naar de vrijheid

Gea L 09 mei 2020
Voor de leesclub De meisjes van Ravensbrück las ik dit boek.
Dit is de debuutroman van Anna Ellory. Ravensbrück was een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar voornamelijk vrouwen gevangen zaten. Ze werden tewerk gesteld en/of gebruikt voor medische experimenten.
Het boek heeft verschillende verhaallijnen. Een deel van de hoofdstukken wordt vertelt vanuit Henryk en de andere hoofdstukken gaan over Miriam, de dochter van Henryk. Wanneer Henryk op sterven ligt ten tijde van de val van de Berlijnse Muur, ontdekt Miriam tijdens het verzorgen van hem, een kamptatoeage onder zijn horloge. Ze heeft nooit geweten dat haar vader in Auschwitz gezeten heeft en gaat op zoek naar zijn verleden. Dan vindt ze een gevangenenuniform onder in de kast van haar moeder. In de jurk zitten brieven verstopt. De brieven blijken van Frieda, Henryks liefde uit de oorlog. In de brieven vertelt Frieda o.a. over het leven in Ravensbrück. Miriam komt op deze manier achter het geheime leven van haar vader en ondertussen speelt ook het heftige verhaal rond haar eigen huwelijk en hoe ze hier uit probeert te komen.
De titel doet vermoeden dat het over Ravensbrück gaat, maar dat is maar een deel, maar ondanks dat vond ik het een mooi boek om te lezen.
Het boek is mooi opgebouwd en de verhaallijnen komen op het eind samen. Prachtige zinnen op weg naar de vrijheid.

Meer recensies van Gea L