Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Meer dan de man achter K3

Greet Braem 23 juli 2019 Hebban Recensent

Beervelde, een rustig dorp in Oost-Vlaanderen, deelgemeente van Lochristi. Vader, moeder en twee zonen. Een ervan zal in Vlaanderen wereldberoemd worden als pianist en componist. Zijn naam? Miguel Wiels.

Zoals dat wel vaker gaat met muzikale talenten, was Miguel Wiels (1972) al als kind gefascineerd door alles wat met muziek te maken had. Als tienjarige had hij een repertoire van meer dan honderd liedjes dat hij moeiteloos kon spelen. Het eerste instrument waar hij zijn hart aan verloor, was het orgel. Het duurde dan ook niet lang of hij stond te spelen op de jaarbeurs van Sint-Amandsberg. Hij had een zorgeloze jeugd, waarin niet alleen muziek, maar ook voetbal centraal stond, met name AA Gent, de ploeg waarvoor hij nog steeds supportert.

Door middel van affiches, krantenknipsels en tweets neemt dit boek ons mee doorheen de carrière van Wiels, die ondertussen 35 jaar duurt. Heerlijke muzikale zomers aan zee met The Bobby Setter Band en een tussenstop bij Capiau Projects kleurden de eerste jaren. Al snel werd duidelijk dat de jonge Wiels allroundmuzikant wilde worden. Als vaste begeleider van Koen Krucke kon hij groeien als pianist, ook zonder conservatoriumopleiding zocht en vond hij zijn weg.

Wiels was jarenlang een graag geziene gast op de Vlaamse televisie, met als hoogtepunt allicht zijn optredens in De notenclub. Op een bepaald moment gaat hij samenwerken met Peter Van de Veire. Ondanks de eerste stroeve kennismaking zullen ze de beste vrienden worden en onder andere Café Flamand realiseren. Een hoogtepunt is ongetwijfeld de samenwerking met de Nederlandse cabaretier, presentator en liedjesschrijver Paul de Leeuw. Heel wat aandacht in het boek is er ook voor Niels Destadsbader, goede vriend van Miguel en de nieuwe chouchou van Vlaanderen.

‘K3 is zoals ABBA: een groep met een heel eigen sound die ontstaat door de componist, de tekstschrijver en de producer. Neem de componist weg en het is een andere groep.’


En dan is er natuurlijk het succesverhaal K3. Het begon allemaal eind jaren negentig, toen Heyah Mama een onverwachte monsterhit werd. Toen bleek dat de muziek vooral bij kinderen aansloeg, werd besloten dat er alleen liedjes gemaakt zouden worden die een boodschap van hoop uitstralen. Samen met Peter Gillis en Alain Vande Putte is Miguel Wiels al jarenlang de vaste componist van de groep. Uiteindelijk zou K3 in handen van Studio 100 komen, maar aan het concept werd nooit getornd.

‘Miguel kan als geen ander een hit bedenken die in je hoofd blijft plakken. Hij is de specialist van de kleine, geniale, smerige melodietjes.’


Naast de vele muzikale hoogtepunten, geeft 35 jaar Wiels ongecensureerd ook een kijkje in het privéleven van de man. Zijn vrouw Free Souffriau (in Vlaanderen al net zo bekend als haar partner, dankzij haar engelenstem en rol als Mega Mindy), de kinderen Wolf en Lola. Het woordje ‘ongecensureerd’ in de titel schept verwachtingen die niet ingelost worden, het is niet zo dat er heel wat grote en kleine ‘geheimen’ onthuld worden. Het boek is wel eerlijk - zo is Miguel door zijn koppigheid en veeleisendheid niet de makkelijkste - en schuwt de zwaardere onderwerpen niet, maar uiteindelijk is het vooral een overzicht van een geslaagde carrière. Miguel Wiels, Mickey voor de vrienden, is zowel zakenman als artistiek talent.

35 jaar Wiels ongecensureerd is een echt fotoboek, een lust voor het oog. Alle bekende namen waarmee Wiels ooit samenwerkte, zijn vertegenwoordigd. Het boek is een aaneenschakeling van uitspraken van collega’s en vrienden. Het leest daardoor bijzonder vlot en is een echt hebbeding, niet alleen voor fans van de pianist/componist, maar voor iedereen met een gezonde interesse in Vlaanderens succesverhalen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Greet Braem

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.