Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Bijzonder originele en sterke thriller

Greet Braem 24 mei 2024 Hebban Recensent

Chris De Bruyn (1989), schrijverspseudoniem van Chris Maervoet, haalde een master handelsingenieur in de beleidsinformatica en een master nautische wetenschappen. Hij werkt als eerste stuurman op een offshoreschip en was eerder actief op een olietanker en een cruiseschip. Als kind schreef hij gedichtjes voor de schoolkrant en verslond hij strips. Het lezen van spannende romans zette hem ertoe aan zelf te gaan schrijven. In 2021 verscheen zijn goed onthaalde debuut Een onschuldige moord, drie jaar later is er De bloedpremière.

'De spanning is altijd aanwezig, het verhaal meeslepend en verrassend. Het einde laat de lezer met open mond achter.' – recensent Greet

Met dit boek kiest De Bruyn er resoluut voor geen dertien in een dozijn-thriller te schrijven. Neem alleen al de setting – 1873, Texas, het Wilde Westen – en je weet dat je geen alledaags verhaal voor ogen hebt. In het middelpunt van de gebeurtenissen staat de Henry Rutherford Theatre Group, een rondreizend toneelgezelschap. In het fictieve Jefferson's Creek, in de Amerikaanse staat Texas, zullen ze Romeo en Julia spelen, waarna de groep ermee ophoudt en ieder zijn weg zal gaan. De laatste opvoering verloopt echter niet zonder slag of stoot, want wanneer achter de bühne een dode valt, is dat het begin van onvoorstelbaar veel ellende. Iemand heeft het op de acteurs gemunt, en het wordt steeds moeilijker om voor het publiek de schone schijn op te houden. Worden ze achtervolgd door een geest uit het verleden? Bevindt de dader zich tussen het publiek? Wat is er in hemelsnaam aan de hand?

Voor het antwoord op die vragen duidelijk wordt, heeft de auteur heel wat spannends en verrassends in petto. Het boek is opgebouwd als een toneelstuk, hoe origineel wil je het hebben? Het publiek – de lezer – wordt verwelkomd en later een aantal keer toegesproken, er is een proloog en een epiloog, maar het belangrijkste: er worden achttien 'bedrijven' en drie 'entr'actes' uitgewerkt. Mocht je denken dat het verhaal netjes chronologisch verteld zal worden, dan heb je het helemaal mis. Het leeuwendeel van de aandacht gaat, niet onverwacht, naar de avond van de opvoering, maar die stukken worden afgewisseld met flashbacks naar één dag, een paar weken tot zelfs twee jaar terug in de tijd. Toch doet het geen geheel op geen enkel moment verwarrend aan. Wel krijg je beetje bij beetje meer inzicht in de achtergrond en het verleden van de toneelgroep en de personages, maar de dader? Nee, die blijft een mysterie.

'Theater. Acteurs. Het is allemaal niet echt. Kan je mensen die er hun beroep van hebben gemaakt om zich anders voor te doen dan ze zijn ooit écht vertrouwen? Je weet nooit wanneer ze een rol spelen en wanneer niet.'

Tussen de bedrijven door is er aandacht voor de Amerikaanse Burgeroorlog die nog vers in het geheugen ligt, en voor rassenongelijkheid. De sfeer in het zuiden van de VS, aan het eind van de achttiende eeuw, komt goed tot zijn recht. Het stadje Jefferson's Creek is ondenkbaar zonder zijn saloon, hoorzittingen en terechtstellingen vinden publiekelijk plaats op het plein, en men verplaatst zich veelal met huifkar en paard.

Het acterende gezelschap telt negen leden, naast de acteurs zijn er een paar manusjes-van-alles. Daarnaast zijn er belangrijke rollen voor de sheriff, een Mexicaanse desperado en een plaatselijke hotelier. Al deze personages krijgen een eigen gezicht, van goed tot kwaad en alles ertussenin. De auteur is er bijzonder goed in geslaagd de verhoudingen tussen de verschillende leden van de groep over te brengen. De een leidt, de ander manipuleert en een deel volgt. Niet iedereen weet alles, ook de lezer niet, en de oplossing van het mysterie blijft toekomstmuziek. Een groot deel van het verhaal wordt in de ik-vorm verteld door een van de toneelknechten, de rest door een alles overziende verteller. De afwisseling tussen beide vertelvormen werkt extreem goed. De uiteindelijke ontknoping doet de lezer paf staan; wat een knap staaltje denkwerk van Chris De Bruyn ging daaraan vooraf! Nadat dader en motief bekend zijn, word je stap voor stap nog een keer meegenomen door het verhaal, de kers op de taart als het ware.

Conclusie? De bloedpremière is een bijzonder originele en sterk opgezette thriller, goed geschreven bovendien. De spanning is altijd aanwezig, het verhaal meeslepend en verrassend. Het einde laat de lezer met open mond achter; de deur naar een eventueel vervolg staat wagenwijd open.

Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!

Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een jong boek' en 'Lees een mysterieus boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Greet Braem

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.