Advertentie
    Greet Braem Hebban Recensent

De Zweed Mattias Edvardsson (1977) was leraar op een middelbare school en is sinds 2019 voltijds schrijver. Hij bracht een paar romans en YA's uit, en samen met Matilda Salmén schrijft hij kinderboeken. ‘Goede buren’ is na ‘Een heel gewoon gezin’ het tweede van zijn boeken dat door Edith Sybesma naar het Nederlands vertaald werd. Allebei zitten in de grijze zone tussen thriller en roman.

Mikael en Bianca en hun twee kinderen zijn twee jaar geleden verhuisd van Stockholm naar een rustige buurt in het zuiden van Zweden. Alles lijkt goed te gaan, maar na een tijd duiken er problemen op: geroddel en achterklap, opdringerige buren, al dan niet gewenste avances, tieners met problemen, … Wanneer op een dag Bianca aangereden wordt en in het ziekenhuis belandt, blijkt al snel dat het om een ongeluk ging. Of toch niet? Wilde iemand haar uit de weg ruimen?

Het nieuwe boek van Edvardsson wordt als thriller in de markt gezet, maar het echte thrillergevoel ontbreekt tijdens het lezen. En dat terwijl toch alles draait om de vraag "Is Bianca’s aanrijding een ongeluk of een bewuste moordpoging?" ‘Goede buren’ is dan ook op alle vlakken een boek waarin het psychologische aspect hoogtij viert. Wie doet wat en waarom? Op het einde van het boek heb je een hele buurt – mannen, vrouwen en kinderen – leren kennen. Spannend is dat niet, wel heel boeiend en onderhoudend. Geheimen uit het verleden blijven mensen achtervolgen, liefde en ontrouw zijn van alle tijden en kinderen zorgen niet alleen voor vreugde. Alcoholisme, bemoeizucht en jaloezie, het zijn slechts enkele van de thema’s die aan bod komen.

‘Goede buren’ bestaat uit 71 vrij korte hoofdstukken; een groot deel ervan speelt zich af twee jaar voor het ongeluk, de rest in de dagen erna. Het verhaal wordt verteld vanuit drie perspectieven: Mikael, de man van het slachtoffer, de buurvrouw Jacqueline en haar zoon Fabian. Op die manier wordt al snel duidelijk dat niet alles is wat het lijkt. Iemand kan de beste bedoelingen hebben en toch scheef aangekeken worden, terwijl anderen er alles aan doen om de schone schijn op te houden. De verschillende personages zijn goed uitgewerkt, de auteur heeft bewust niet gekozen voor alledaagse mensen, hoewel dat op het eerste gezicht wel zo lijkt. Allemaal hebben ze iets te verbergen of zijn ze wanhopig op zoek naar het ideale leven.

‘Goede buren’ is goed geschreven en het verhaal is knap opgebouwd, het is een boek om van te genieten wanneer je niet op zoek bent naar een standaardthriller.

Reacties op: Niet erg spannend, wel heel goed

39
Goede buren - Mattias Edvardsson
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners