In dubio
Deze dikke turf scheurde me meedogenloos in twee.
Aan de ene kant genoot ik van het verhaal van Anna, vijftien jaar die beschuldigd werd van het doden van haar pasgeboren baby. Het is 1681 en de notabelen lachen er niet mee.
Aan de andere kant werd er te uitgebreid ook ingezoomd op het leven van die notabelen.
Dat was soms heel interessant, zo zien we een arts die voor de eerste keer de longdrijfproef als bewijs mee naar de rechtbank wil nemen.
Als de longen van de baby zinken, wil dit zeggen dat ze nooit lucht hebben bevat en dat de baby dus dood werd geboren.
Maar zijn ze daar in Leipzig wel klaar voor? Voor het vroege begin van de Verlichting?
Het boek was me wat te lijvig, er is duidelijk heel veel research aan voorafgegaan (het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten), maar ik wilde vooral meer weten over Anna zelf. En haar arme papa die op wraaktocht trekt na haar veroordeling.