To pastel or not to pastel

Grietleestwat 23 mei 2025
Wie mij volgt weet dat ik vooral hou van boeken waarbij je in het hoofd van een hoofdpersonage kruipt. Wie mij volgt weet dat het flink mag rommelen in dat hoofd.

Maar af en toe mag, nee moet je uit je comfortzone stappen. En is er een beter moment om dat te doen dan tijdens je verlof?
Neen!

Ik ging op reis en ik nam mee ‘De wind over het land’. Een roman over het leven op een Italiaans landgoed.
Waar ik werk heb ik die boeken ‘de pastellekes’ genoemd.
Waarom? Omdat de cover vaak een landgoed toont in pastelkleurtjes. Het doet je mijmeren naar goeie eindes die naar lavendel ruiken.

Toch ben ik niet helemaal zeker of dit boek onder de term pastelleke valt… een kleine studie dringt zich op.

staat er een idyllisch landgoed op de cover? Check!
doen de kleuren denken aan zeemzoete cupcakes? Neen, ik voel eerder warme herfstvibes
gaat het boek over een charmant landgoed? Jazeker!
wordt het landgoed geleid door een al even charmante vrijgezellige man? Damn right!
zijn er kapitalistische buitenlanders die het landgoed willen overkopen om er een luxeresort van te maken? Abso-f*cking-luut
komt er een vrouw aan te pas die onze vrijgezel in vuur en vlam zet? Nou, er is een vrouw. Er is liefde. Maar dat vuur heb ik niet gevonden.
leren we dat familie (gekozen of niet) boven alles gaat? Ja. Ja. Ja.

Dus…
Ik denk dat verder onderzoek naar het pastelgenre zich opdringt.
Ik denk dat ik ook meer donkere kantjes zocht in de personages van dit boek.
Ik denk dat ik het toch een leuke leestrip vond.

Meer recensies van Grietleestwat